Kim Čong-il odjel do Číny

Peking - Severokorejský vůdce Kim Čong-il zamířil podle jihokorejských médií ve svém speciálním vlaku do Číny. Letos by to byla už jeho druhá návštěva. A to v době sílících spekulací, kdo 68letého Kim Čong-ila ve funkci nahradí. Favoritem je jeho nejmladší syn Kim Čong-un, který svého otce údajně na cestě doprovází. Peking i Pchjongjang program severokorejského vůdce tradičně potvrzují až ve chvíli, kdy se vrátí domů.

Samotářský severokorejský vůdce cestuje mimo svou zemi jen vzácně a výhradně speciálním opancéřovaným vlakem. Podle všeho teď podruhé za poslední 4 měsíce zamířil do Číny. Moderátor jihokorejské televize oznámil: „Máme potvrzenou zprávu, že předseda Komise národní obrany Kim Čong-il dnes časně ráno navštívil Čínu. Doprovázel ho Kim Čong-un, jeho korunní princ.“ 

Kim Čong-il na tom údajně není zdravotně dobře. Někteří komentátoři tvrdí, že má naspěch, aby svému synovi prošlapal cestu k vůdcovství a zajistil pokračování vládní dynastie. 

Kim Čong-il jede do Číny (zdroj: ČT24)

Peking je nejbližším a téměř jediným spojencem Pchjongjangu. I když Kim Čong-il nepotřebuje, aby mu čínské vedení cokoli schvalovalo, je pravděpodobné, že chce, aby o jeho dalších krocích dopředu vědělo. 

KLDR je navíc závislá na potravinové a finanční podpoře Číny. Ta se zase bojí nestability u svého souseda. Navíc se množí zprávy, že Severní Koreu v nejbližších týdnech čeká valné shromáždění Korejské strany práce, která by mohla rozhodovat o novém vůdci.