Tálibán hrozí útoky proti humanitárním pracovníkům v Pákistánu

Islámábád - Pákistánský Tálibán plánuje útoky na zahraniční humanitární pracovníky, kteří v zemi pomáhají po ničivých záplavách. Naznačil to mluvčí Tálibánu Azam Tárik a tuto informaci potvrdilo i americké ministerstvo zahraničí USA. V ohrožení života mohou být i zástupci místní a celostátní pákistánské vlády. Monzunové deště a záplavy už zničily přes milion domů a zasáhly celkem 17 milionů lidí. Povodňová vlna pořád postupuje na jih a zaplavuje další oblasti. Pákistánské velvyslanectví v ČR považuje situaci za natolik kritickou, že v českých novinách tiskne inzeráty, aby Češi přispěli na povodňový fond předsedy pákistánské vlády.

„Podle informací, které má k dispozici americká vláda, plánuje Tálibán útoky proti cizincům, kteří se podílejí na probíhajících popovodňových pracích v Pákistánu,“ oznámil BBC zdroj z americké administrativy. „Tálibán zřejmě plánuje útoky také proti federálním a provinčním ministrům v Islámábádu,“ dodal.

Tálibán označil přítomnost zahraničních humanitárních pracovníků v zemi za „nepřijatelnou“. Mluvčí Azam Tárik řekl, že USA a další státy se ve skutečnosti nezaměřují na poskytování pomoci obětem záplav, nýbrž mají v Pákistánu „jiné úmysly“.

Úřady dnes vyzvaly k evakuaci na jihu Pákistánu dalších 400 tisíc lidí. Měsíc po začátku katastrofálních povodní, které připravily o domovy pět milionů lidí, tam rozvodněná řeka Indus ohrožuje další tři města.

Washington chce po Pákistánu, aby jasněji prokazoval, jak nakládá se stovkami milionů dolarů, které do země proudí. Má obavy, aby peníze neskončily, kde nemají. Podle organizace Amnesty International je korupce u pákistánských úředníků jedna z největších na světě. Pákistánský velvyslanec v Česku Aitzaz Ahmad ale podobné spekulace odmítá a ujišťuje, že s pomocí se zachází transparentně a že veškeré peníze důkladně monitoruje pákistánská vláda i zahraničí.

Pákistánský velvyslanec v ČR Aitzaz Ahmad:

„Jsme vděční české vládě, že štědře přispěla Pákistánu, a také expertům, kteří tam jezdí a pomáhají - včetně žurnalistů. Doufáme, že v tom Češi budou pokračovat, stejně jako už v minulosti - kdykoliv v Pákistánu bylo nějaké neštěstí.“

Pákistán žádá další pomoc. I v českých médiích

Do Pákistánu zatím dorazila pomoc za 800 milionů dolarů. Země ale potřebuje miliardy, aby oběti povodní neumřely hlady a za pár měsíců neumrzly. Pákistánské velvyslanectví v ČR považuje situaci v zatopených oblastech za natolik kritickou, že v českých novinách tiskne inzeráty, aby Češi přispěli na povodňový účet pákistánského premiéra. „Rádi bychom dostali tolik, kolik je možné. Vše, co přijde, budeme směřovat k potřebným,“ slíbil velvyslanec Aitzaz Ahmad v exkluzivním rozhovoru pro Českou televizi. Dodal, že díky inzerátu už se podařilo nějaké malé částky získat.

Záplavy, vyvolané před více než třemi týdny nezvykle silnými monzunovými dešti, si vyžádaly na 2 000 obětí a postihly 17,2 milionu obyvatel Pákistánu. Po ničivých záplavách nemá domov přes pět milionů Pákistánců.