S U2 si v Moskvě zazpíval i představitel opozice

Moskva – Organizace pro ochranu lidských práv Amnesty International uvedla, že během koncertu U2 v Moskvě bylo zadrženo pět jejich pracovníků kvůli šíření letáků. Přes počáteční potíže ale měla ruská opozice přece jen navrch - na závěr koncertu si s irskou skupinou na pódiu zazpíval i velký kritik Kremlu, ruský rockový veterán Jurij Ševčuk.

Ředitel ruské pobočky Amnesty International Sergej Nikitin uvedl, že policie zadržela v době konání moskevského koncertu skupiny U2 pět dobrovolníků této organizace. Zadržení měli rozdávat letáčky a nosit transparenty na neschválené demonstraci.

„Je mi opravdu líto, co se stalo… Úplně to zastínilo koncert,“ uvedl Nikitin. Dobrovolníci byli nakonec propuštěni bez obvinění.

Na závěr koncertu pozvali U2 na pódium ruskou rockovou hvězdu Jurije Ševčuka, aby si s nimi zazpíval píseň Knocking on Heaven's Door. Ševčuk je přitom jednou z tváří ruské opozice. V květnu se veřejně pustil do premiéra Vladimira Putina a minulou sobotu se zúčastnil největší letošní demonstrace v Moskvě, na kterou přišlo 2000 lidí. Během celého pobytu U2 v Rusku se žádný ze členů skupiny veřejně nevyjádřil k politice Kremlu.

Retušovala ruská média fotky?

Frontman U2 Bono Vox se přitom ve středu v Soči setkal s ruským prezidentem Dmitrijem Medvěděvem. Bono se ho snažil získat pro svůj boj proti AIDS. V souvislosti s jejich setkáním se na ruském internetu vyrojily spekulace, že byly fotografie z návštěvy Bono Voxe v Soči graficky upravovány. Na snímcích není vidět výškový rozdíl, přestože hlava ruska je ve skutečnosti podstatně menší než irský zpěvák.

  • Bono Vox na moskevském koncertu U2 zdroj: ČTK/AP http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/19/1897/189659.jpg
  • Dmitrij Medveděv a Bono Vox zdroj: ČTK/AP http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/19/1895/189407.jpg
  • Bono Vox na návštěvě u Dmitrije Medveděva zdroj: ČTK/AP http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/19/1895/189405.jpg