Socialisté a Rumunsko kritizují Francii za repatriace Romů

Paříž - Francouzské úřady pokračují v repatriaci romských přistěhovalců. Dnes jich zpět do Rumunska odeslaly téměř tři sta. Socialistická frakce v Evropském parlamentu nad postupem Francie vyjádřila zděšení a požádala Evropskou unii, aby Paříž pokárala za porušování evropských zákonů o volném pohybu osob. Evropská komise hodlá vydat svůj právní posudek příští týden. Před rasismem a xenofobií varoval i rumunský státní tajemník Valentin Mocanu, který v Paříži o romské otázce jedná. Francie trvá na tom, že postupuje v souladu se zákonem.

„Zdůraznil jsem francouzským úřadům, že je třeba lepší komunikace v této otázce, abychom pomohli francouzské společnosti lépe pochopit situaci Romů,“ řekl Mocanu. Společně se svým kolegou, státním tajemníkem Danem Valentinem Fatuloiuem pověřeným veřejnou bezpečností, jednal Mocanu s francouzskými ministry vnitra Bricem Hortefeuxem, pro imigraci Erikem Bessonem a státním tajemníkem pro evropské záležitosti Pierrem Lellouchem. Obě země vyjádřily vůli lépe přistupovat k imigraci a podporovat politiku integrace chudého obyvatelstva.

Evropští socialisté jsou repatriací Romů zděšeni

Evropští socialisté dnes prohlásili, že jsou zděšeni repatriací Romů z Francie do Rumunska a Bulharska, a vyzvali Evropskou unii, aby Paříž odsoudila za porušování evropských zákonů o volném pohybu osob. „Pokud se potvrdí informace, že repatriovaným jsou snímány otisky prstů, půjde o další porušení zákona, zvláště Charty základních práv EU,“ uvedli socialisté. Evropskou komisi a předsednictví EU vyzvali, aby vydaly prohlášení k této věci při příštím zasedání Evropského parlamentu ve Štrasburku, které se uskuteční počátkem září.

Zpřísnění francouzské bezpečnostní politiky, kterou vyhlásil koncem července prezident Nicolas Sarkozy, je terčem četných kritik, a to jak od opozičních socialistů, tak i zprava. Kritika přišla i z Vatikánu a od Rady Evropy. Francie prohlašuje, že postupuje v souladu s předpisy EU, když repatriuje Romy, kteří jsou ve Francii více než tři měsíce bez práce. Zároveň tvrdí, že většinou jde o dobrovolné repatriace.

Francouzi jsou v postoji k této politice rozděleni. Podle průzkumu ústavu CSA je pro repatriace Romů 48 procent občanů, proti je 42 procent, ostatní nevědí. Aby ministr vnitra Hortefeux odůvodnil tuto politiku, oznámil, že se trestná činnost osob rumunské národnosti v oblasti Paříže loni oproti roku 2008 zvýšila o 138 procent. Od začátku letošního roku Francie repatriovala 8 313 Romů, loni jich bylo 9 875.