Voda v Pákistánu vyhnala dalších 500 tisíc lidí z domovů

Islámábád – Živel v Pákistánu není k zastavení, na jihu země úřady evakuovaly dalších 500 tisíc lidí. Proud řeky Indus zesílený čerstvými monzunovými dešti prorazil hliněnou protipovodňovou bariéru v okrese Thatta severně od míst, kde se tento veletok v široké deltě vlévá do Arabského moře. Záchranáři mají plné ruce práce.

Hrozba ale paradoxně nepřichází jen od přírodních živlů. Američtí představitelé oznámili, že se jim do rukou dostaly znepokojivé informace zcela jiného druhu. „Obáváme se, že by se extremistické živly v Pákistánu včetně tamní odnože Tálibánu mohly rozhodnout k útoku na zahraniční humanitární pracovníky anebo si pro svůj útok vybrat pákistánské vládní instituce, které jsou do boje s přírodní pohromou rovněž zapojeny,“ uvedl mluvčí amerického ministerstva zahraničí Philip Crowley. 

Pákistánský Tálibán už dříve vyzval vládu, ať zahraniční pomoc odmítne. Je totiž přesvědčen, že cizí vlády mají ve skutečnosti postranní motivy a o pomoc obětem povodní jim nejde. Zástupci OSN jsou ale odhodláni ve svých aktivitách pokračovat. Vědí totiž, že na jejich pomoc čekají miliony lidí. 

Voda vyhnala 400 tisíc lidí z domovů (zdroj: ČT24)

„V minulosti už k útokům na humanitární pracovníky v Pákistánu došlo. Nemáme ale důvod usuzovat, že něco takového hrozí i teď. Naopak si myslím, že by bylo naprosto nehumánní na nás útočit ve chvíli, kdy se snažíme zachraňovat lidské životy,“ myslí si Maurizio Giuliano, mluvčí oddělení pro humanitární záležitosti OSN. 

Podle odhadů OSN zůstává nejméně 800 tisíc lidí v zaplavených oblastech zcela odříznuto od jakékoli pomoci. Nouze a z ní plynoucí nervozita se ale začínají projevovat i v řadě sběrných táborů, které jsou pod rostoucím tlakem nekončící uprchlické vlny.

Pákistánci utíkají před velkou vodou
Zdroj: ČT24/AP Photo