Cameron unikl v Afghánistánu útoku Tálibánu

Londýn – Podle britského listu The Times hrozil britskému premiérovi Davidu Cameronovi při jeho návštěvě v Afghánistánu útok od povstalců z Tálibánu. Cameron prý jen těsně unikl atentátu. Kvůli tomu nyní britští vojenští představitelé chtějí přezkoumat bezpečnostní opatření v Afghánistánu.

David Cameron zahájil svou červnovou návštěvu v Afghánistánu přímo v Kábulu, kde jednal s prezidentem Hamídem Karzáím. Po schůzce následovala tisková konference, na které Cameron odpovídal na otázky novinářů. Těm dokonce vylíčil, kam všude ještě v Afghánistánu pojede. 

Následně chtěl Cameron odletět na jih země, kde měl v plánu navštívit britské jednotky. Při jednom z přeletů ale pilot helikoptéry obdržel hlášení, že jim hrozí útok od povstalců z Tálibánu. Rozvědka Severoatlantické aliance zachytila dva rozhovory, které naznačovaly, že tálibánci chystají útok na velmi významnou osobnost (VIP) nazývanou „Big Commander“ (Velký velitel). Pilot proto rychle změnil směr a přistál na jiném místě, než původně plánoval. Nakonec prý nepadl ani jeden výstřel a hrozba byla odvrácena. Podle jednoho parlamentního zdroje ale byla „hrozba mnohem blíž, než kdokoli říkal“, napsal list.

Incident vyvolal obavy, zda jsou bezpečnostní opatření v Afghánistánu dostatečná. Do budoucna se tak zřejmě bezpečnostní opatření při cestách britského premiéra zpřísní. Média budou o jeho návštěvách informovat, až když se vrátí z válečné zóny.