Policie zasáhla proti demonstrantům ve Španělsku i v Chile

Madrid/Santiago - Nejméně dvacet zraněných si vyžádal zatím asi největší střet mezi policií a demonstranty od začátku protestů ve Španělsku. Stovky lidí se znovu pokusily vrátit na madridské náměstí Puerta del Sol, kde se od poloviny května odehrávaly hlavní protesty. Policie jim v tom ale zabránila. Demonstranti se teď chystají na další pochod. Nelíbí se jim dopady ekonomické krize – hlavně vysoká nezaměstnanost.

Hnutí rozhořčených, jak si demonstranti říkají, na madridském náměstí Puerta del Sol založilo v polovině května protestní tábor. Nelíbí se jim dopady ekonomické krize, nevýhodné hypotéky a hlavně obrovská nezaměstnanost. Navíc prý vláda nebere ohledy na potřeby lidí. Policie náměstí v úterý před úsvitem vyklidila a nikoho tam nechce pustit. Demonstranti se ale každý den vracejí a zkoušejí to znovu.

Na Puerta del Sol se protestující chtěli probojovat přes dvě stovky policistů. Výsledkem jsou tři zatčení, dvacet zraněných a zatím asi největší střet mezi policií a demonstranty od začátku protestů. Několik set demonstrantů se pak na protest vydalo na pochod městem. Akci monitorovaly policejní vrtulníky. 

Demonstrace se konají i v dalších španělských městech, organizátoři k jejich plánování využívají internetové sociální sítě jako Facebook nebo Twitter.

Španělská vláda doufala, že řešení krize počká až do předčasných listopadových voleb. Analytici ale stále více sázejí na bankrot španělské ekonomiky a premiér José Luis Zapatero tak musí uklidňovat investory. Ani rozhořčení na nový kabinet čekat nechtějí – Zapaterovi předložili dlouhý seznam požadavků a nesplněných volebních slibů.

Španělská ekonomika, která je čtvrtá největší v eurozóně, je ve špatném stavu, což vyvolává nervozitu na finančních trzích. Míra nezamestnanosti s 21,3 procentem je nejvyšší v EU. Nejvíce lidí bez zaměstnání je ve věku do 25 let, bez práce je 44,6 procenta mladých.

Demonstrovalo se i v Chile

Demonstraci studentů rozehnala pomocí slzného plynu a vodních děl i policie v chilském hlavním městě. Víc než dvě stovky demonstrantů policisté pozatýkali. Studenti, kteří požadují více peněz do vysokoškolského systému a rovné podmínky, postavili v ulicích barikády, na nichž zapálili pneumatiky. Ti nejradikálnější házeli na policisty kameny, několik jich zranili. Protestní pochod chilskou metropolí se uskutečnil nazvdory tomu, že úřady akci zakázaly a varovaly, že proti demonstrantům zasáhnou silou.

Demonstranti požadovali rozsáhlou reformu vysokoškolského systému, který je podle nich podfinancovaný a neposkytuje studentům rovné podmínky. Chilský prezident Sebastián Piñera tento týden navrhl změny, které by zajistily větší přísun peněz ze státního rozpočtu do vysokého školství, zlepšily vzdělávání učitelů a vytvořily systém stipendií a studentských půjček. Demonstranti ale Piñerovy návrhy považují za nedostatečné.

Studentské demonstrace v Chile
Zdroj: ČT24
Vydáno pod