Keňa slaví přijetí nové ústavy, na ceremonii přijel i Bašír

Nairobi - Keňa oslavuje přijetí nové ústavy. Prezident Mwai Kibaki stvrdil její platnost podpisem na ceremonii, které v ulicích metropole Nairobi přihlížely statisíce lidí. Do Nairobi přijel na slavnost i súdánský prezident Umar Bašír, na něhož kvůli podezření z válečných zločinů a genocidy v Dárfúru vydal zatykač Mezinárodní trestní soud (ICC). Po červencové cestě do Čadu jde o jeho teprve druhou návštěvu plně členského státu ICC. Keňští voliči novou ústavu podpořili drtivou většinou v srpnovém referendu. Očekávají od ní vymýcení korupce a zlepšení politické situace v zemi.

Ústava omezuje prezidentské pravomoci a posiluje občanská práva. Její vyhlášení se slaví jako nejvýznamnější politická událost po vyhlášení nezávislosti před téměř 50 lety. Pro její přijetí se v referendu 4. srpna vyjádřilo 67 procent Keňanů. Ti o nové ústavě hlasovali už před pěti lety, ale tehdy návrh neprošel. Ústava by měla platit od příštích parlamentních voleb v roce 2012.

Všelidové hlasování bylo součástí mírové dohody po sporných volbách v roce 2007, kdy v povolebních násilnostech zahynulo 1 300 lidí a více než 300 tisíc opustilo domovy. Nový základní zákon nahradí ústavu vyjednanou s Brity v 60. letech a většina Keňanů ho považuje za důležitý krok k vytvoření silného samostatného státu. Ústava vytvoří v zemi horní komoru parlamentu (senát) a posiluje jeho pravomoci, aby byly vyvážené oproti dosavadní velké moci prezidenta. Zabývá se také korupcí a politickým klientelismem.