Medvěděv zastavil výstavbu dálnice mezi Moskvou a Petrohradem

Moskva - Ruským ekologům se podařilo zablokovat stavbu dálnice z Moskvy do Petrohradu. Na jejich stranu se přidal prezident Dmitrij Medvěděv a zakázal strojům zakousnout se do lesa na předměstí metropole. Je zajímavé, že se tak rozhodl až poté, co s podobným názorem vystoupil premiér Vladimir Putin. Ten řekl, že dálnice je důležitá, ale otázkou je, kudy by měla vést.

Les v Chimkách je 150hektarová oáza zeleně a klidu na okraji šedivé ruské metropole. Právě tudy měla ovšem procházet nová dálnice z Moskvy do Petrohradu. Část lesního porostu už tomuto projektu padla za oběť. Teď se ale proti dalšímu kácení vyslovil sám ruský prezident. „Vzhledem k velkému počtu žádostí, které jsem v této věci obdržel, jsem nařídil vládě, aby plán výstavby dálnice přes les v Chimkách pozastavila a projednala další postup s veřejností i odborníky,“ zdůvodnil své rozhodnutí Medvěděv.

Ekologičtí aktivisté, kteří proti hrozící likvidaci lesa protestovali už od roku 2007 a minulý víkend uspořádali i velký mítink s koncertem v centru Moskvy, mají rázem důvod k oslavám. Těm kritičtějším mezi ruskými komentátory ale neušlo, že se prezident Medvěděv ozval až poté, co jej k tomu vyzvala prokremelská strana Jednotné Rusko, v jejímž čele stojí premiér Vladimir Putin.

„Novou dálnici mezi dvěma největšími ruskými městy potřebujeme - kvůli lidem i kvůli ekonomice. Otázka je, kudy by měla vést, a já bych rád zdůraznil, že jsme vždy věnovali velkou pozornost otázce ochrany životního prostředí,“ uvedl premiér Vladimir Putin.

Skeptici varují, že vítězství v boji o zachování Chimkinského lesa nemusí být definitivní. Jakmile si Rusové příští rok zvolí nový parlament a rok poté i prezidenta, budou politici k tlaku ulice opět mnohem méně vnímaví. Průsek lesem je kromě toho už ze 70 procent hotový a škoda je podle ekologů beztak nedozírná.

Vykácený les v Chimkách
Zdroj: ČT24
Vydáno pod