Tálibán napadl dvě koaliční základny v Afghánistánu

Chóst (Afghánistán) - Mezinárodní síly ve spolupráci s afghánskou armádou dnes nad ránem odrazily útok tří desítek islámských povstalců na dvě americké základny na východě země. Zahynulo přitom nejméně 21 útočníků a pět dalších padlo do zajetí. Mezi ozbrojenci byli i sebevražední atentátníci, koaliční jednotky neutrpěly žádné ztráty. Podle ISAF byli také v okrese Vardak v pátek zabiti omylem dva pracovníci soukromé bezpečnostní agentury.

Cílem dnešních útoků byly základny Chapman a Salerno v provincii Chóst nedaleko stejnojmenného správního střediska a východních hranic s Pákistánem. Obránci přivolali leteckou pomoc, která útočící povstalce částečně rozstřílela. Podle velení mezinárodních sil NATO na sobě měli útočníci uniformy amerických vojáků a byli mezi nimi i sebevražední atentátníci.

Podle mluvčího Tálibánu Zabihulláha Mudžáhida útok na obě základny podniklo 30 ozbrojenců, včetně několika sebevražedných atentátníků a bojovníků vyzbrojených raketomety a kulomety. Loni na základně Salerno zabil sebevražedný atentátník několik pracovníků americké Ústřední zpravodajské služby (CIA).

Reportáž Pavla Vondry (zdroj: ČT24)

Během dnešních střetů v Afghánistánu také zemřeli tři američtí vojáci. Dva zabila na jihu země bomba nastražená na silnici, třetího zastřelili povstalci při útoku na jednotku ve východní části Afghánistánu. Násilnosti se nevyhnuly ani afghánské metropoli Kábulu. Kvůli otravě plynem tu dnes muselo být hospitalizováno 48 školaček. Většina z nich byla později propuštěna, zdravotní stav čtyř dívek ale vyžaduje vícedenní pobyt v nemocnici.

Útoky nabírají na síle i přesto, že počet spojeneckých vojáků v zemi už přesáhl 150 000. Jejich postupné stahování z Afghánistánu, plánované na červenec 2011, už kritizuje i afghánský prezident Hamíd Karzáí.