Velení barmské junty složilo armádní funkce a jde do civilu

Rangún – Šéf barmské vojenské junty generál Than Šwei, jeho zástupce a několik dalších členů nejvyššího velení rezignovalo na armádní posty - zřejmě proto, aby mohli po nadcházejících volbách obsadit nejvyšší civilní pozice v zemi. Barmánci mají hlasovat 7. listopadu, většina opozičních předáků je ale vyzývá k bojkotu. Vojenský režim trvá v zemi bezmála 50 let. Rozhodnutí o vyhlášení voleb je důsledkem velkého mezinárodního tlaku, jehož cílem je přinutit barmskou vládu k demokratickým reformám. Podle pozorovatelů si ale junta výsledky hlasování pohlídá a jen upevní svou moc na další léta.

Novou barmskou vládu sestaví civilní prezident, kterého ze tří kandidátů vyberou obě komory nově zvoleného parlamentu. Dva neúspěšní kandidáti se stanou viceprezidenty. Předpokládá se, že prezidentem bude zvolen právě Than Šwei a viceprezidenty jeho pobočníci Muang Aje a Thura Šwei Man.

Parlamentní volby se budou v Barmě konat poprvé po dvaceti letech. Ty poslední v roce 1990 vyhrála opozice. Vládní junta ale výsledky neuznala a opoziční politička Do Aun Schan Su Ťij z posledních dvou desítek let 15 strávila v internaci.

Hlavní opoziční síla, Národní liga pro demokracii (NLD) vězněné disidentky Su Ťij, se voleb nezúčastní, protože podle nového volebního zákona musela skončit svou činnost. Povolení k účasti ve volbách nicméně dostala strana, kterou založili bývalí členové NLD. Strana se tak připojí k 37 dalším nově vzniklým stranám a pěti již existujícím skupinám.

Than Šwei
Zdroj: ČT24/Wikipedia
Vydáno pod