V Indonésii vybuchla sopka, úřady evakuovaly 9300 lidí

Jakarta - Indonéské úřady evakuovaly kolem 9300 lidí kvůli oživení sopky Sinabung na ostrově Sumatra. Vulkán, který se probudil po 410 letech, dnes vychrlil popel do výšky 1500 metrů. Z jícnu se vylilo jen trochu lávy a poté se sopka částečně uklidnila. V Indonésii je několik aktivních vulkánů a erupce jsou poměrně časté.

„Původně jsme si mysleli, že popel a kouř vyvolal déšť, teď ale víme, že hlavní příčinou byl tlak magmatu,“ řekl indonéský vulkanolog Surono. Úřady podle něj vyhlásily nejvyšší stupeň varování před sopečnou aktivitou. Ze sopky vysoké 2460 metrů se začal linout kouř již v pátek a od té doby se také začali lidé stěhovat ze čtyř vesnic v její bezprostřední blízkosti. Úřady v průběhu evakuace, která se nakonec dotkla 18 obcí, preventivně rozdaly kolem 7 tisíc plynových masek.

Sopka byla naposledy aktivní v roce 1600

Okolí sopky, zejména pole se zrající úrodou, pokryl sopečný popel, oblast zavalil hustý dým a u řady lidí se objevily dýchací potíže. Při evakuaci zemřel jeden muž, který podle úřadů dostal infarkt. Evakuovaní našli útočiště ve státních a církevních budovách a také v upravených evakuačních střediscích v nedalekých dvou městech. Do oblasti směřují pokrývky, stany a další nezbytný materiál pro táboření lidí, na které se pevné střechy nad hlavou nedostalo.

Podle Surona byla sopka Sinabung naposledy aktivní v roce 1600, současní pozorovatelé tak nemají dostatek poznatků o jejím chování. Vulkanologové ji proto bedlivě monitorují. V Indonésii se nachází řada aktivních vulkánů.  Naposledy zde vybuchla sopka na počátku srpna a připravila o život čtyři lidi.