Pákistánská tragédie - voda jim vzala vše, zbyla jen hladová zvířata

Thatta (Pákistán) - Povodňová vlna dál devastuje jih Pákistánu. Nejhorší situace je v provincii Sindh. Poslední záplavy vyhnaly z domovů další milion lidí. Osm milionů po celé zemi přežívá jen díky cizí pomoci. Pákistánská armáda nyní bojuje i o záchranu historického města Thatta na jihu země - většina z jeho tří set tisíc obyvatel už v obavě ze záplav opustila své domovy. Voda jim totiž vzala střechu nad hlavou i veškerý majetek. Poslední, co zbylo, jsou pohublé krávy, buvoli a ovce. A bojí se, že přijdou i o ně. Stovky tisíc kusů dobytka se už utopily a zvířata, která přežila, hladoví.

Uprchlíkům zoufale chybějí peníze, za které by nakoupili krmivo. Doufají, že je zachrání vláda. Pro ni jsou ale prioritou lidé, a ani těm často nedokáže kvůli rozsahu katastrofy pomoci. Nicméně podle uprchlíků jejich život závisí právě na jejich dobytku: „Požádali jsme úřady, aby nám opatřily seno a vodu pro zvířata. Ale pokud uhynou, zemřeme také.“ 

Qadír Bakš, uprchlík

„Sami můžete vidět, že žerou bláto a prach. Spousta telat i krav už uhynula. Z jedenácti ovcí mi zůstaly jen dvě. Nemáme je čím nakrmit, není tu nic, co by mohla spásat.“

Záplavy v Pákistánu (zdroj: ČT24)

Přes měsíc trvající záplavy za sebou nechaly miliony lidí závislých na cizí pomoci. Pákistán ale stále nemá nejhorší za sebou. Voda z Indu na jihu zaplavuje další oblasti. Přes tři miliony hektarů úrodné půdy jsou pod vodou a s živlem stále bojuje i 300tisícové město Thatta. Periferie jsou zaplavené a armáda se zoufale snaží spravit protržené hráze a zachránit historické centrum. Téměř všichni obyvatelé už raději ze svých domovů uprchli a z Thatty se stává město duchů. 

Rozvodněnou řekou Indus v jihopákistánské provincii Sindh protéká 40krát víc vody než obvykle. Za poslední dny tady záplavy udělaly bezdomovce z dalšího milionu lidí. Uprchlíků jen v této provincii je už sedm milionů.

V zemi nyní polevily deště a vody ze záplav pomalu opadají. Všeobecně se ale předpokládá, že poroste počet obětí mezi nezvěstnými. Podle současné bilance si katastrofa vyžádala 1 600 mrtvých. OSN varovala před nemocemi a dalšími následky podvýživy, které mohou ještě sužovat přeživší. S opadávající vodou se dá očekávat, že se začnou hromadně objevovat mrtvoly z řad nezvěstných, což představuje další riziko vzniku epidemií.

Vydáno pod