Pokud budu přinucen vrátit se do Česka, budu zavražděn, tvrdí Krejčíř

Johannesburg - Uprchlý podnikatel Radovan Krejčíř se obává, že v případě návratu do Česka bude zavražděn. Prohlásil to v rozhovoru, který dnes zveřejnil server Independent Online pod názvem „Nejsem anděl, ale ani ďábel“. Krejčíř rovněž tvrdí, že se už třikrát vyhnul pokusu o únos do Česka, naposledy se ho prý pokusili odvézt do Česka ruští žoldáci. „Nikdy se ve své zemi nebudu moct pohybovat jako svobodný člověk,“ prohlásil podnikatel, který žije v Jihoafrické republice. „Pokud budu přinucen se vrátit, budu zabit na cestě k soudu nebo ještě předtím v policejní cele,“ dodal.

Krejčíř, který je v Česku stíhán za majetkové a násilné trestné činy, dále v rozhovoru tvrdí, že je nepohodlný české vládě, protože toho příliš mnoho ví. Zároveň mu prý politici dluží miliony korun. Podnikatel prohlásil, že od roku 2002 využíval svého vlivu a svých peněz k tomu, aby pomohl do premiérského úřadu Stanislavu Grossovi (ČSSD). Ten byl předsedou vlády v letech 2004 až 2005. Krejčíř prý za své služby získal směnku na 60 milionů korun, kterou ale podle něj nyní nikdo nechce proplatit.

Podnikatel, který v roce 2005 z Česka utekl, také tvrdí, že kvůli směnce byl zabit jeho otec Lambert. Ten zmizel na podzim 2002. Policie je přesvědčena, že ho unesla skupina lidí, v níž byl také příbramský fotbalový boss Jaroslav Starka. Lambert Krejčíř prý poté podle policie za přesně nezjištěných okolností zemřel, jeho tělo se však nikdy nenašlo. 

Krejčíř je v Česku stíhán za majetkové a násilné trestné činy. Policii utekl v červnu 2005 při domovní prohlídce ve vile v Černošicích. Jeho manželka pak i se synem odcestovala na zahraniční dovolenou, v Dubaji se setkali a odletěli na Seychelské ostrovy. Všichni tři mají tamní občanství. V JAR pobývá Krejčíř od roku 2007, o rok později ho soud odmítl vydat do Česka. Podle zpráv jihoafrického tisku se dobře orientuje v místním podsvětí. Média také dlouhodobě spekulují, že Krejčíř může být napojen na jihoafrickou justici a policii.

Vydáno pod