Chilským horníkům svítá naděje – možná se dostanou ven dříve

Santiago de Chile - Důlní inženýři v Chile pracují na „plánu B“, podle kterého by mohlo být 33 zavalených horníků v dole na severu země vyproštěno do dvou měsíců. Doposud se odhadovalo, že vyhloubení záchranné šachty potrvá asi čtyři měsíce. Horníkům uvězněným stovky metrů pod zemí tak svítá naděje na rychlejší záchranu. Naději na rychlejší záchranu skýtá podle webu BBC rozšíření existujícího šest centimetrů širokého tunelu, jímž záchranáři s uvězněnými horníky komunikují. Úřady zvažují několik plánů na záchranu havířů z hloubky 700 metrů, kde jsou uvězněni od pátého srpna. K jejich rychlejšímu vyproštění vyzval také chilský prezident Sebastián Piñera.

„S poslední generací strojů a vrtákem o širším průměru můžeme rozšířit šachtu, která tam už je,“ řekl jeden z inženýrů Walter Herrera. Ten má necelých 10 centimetrů v průměru a slouží ke komunikaci a předávání životně důležitých potřeb. Chilská vláda možnost prověřuje, ale nechce budit plané naděje - zatím pořád platí vzkaz, který už horníkům poslala: do Vánoc budete doma. 

Chilský ministr zdravotnictví Jaime Manalich v sobotu oznámil, že „plán B“ byl navržen. Přislíbil, že později o něm budou poskytnuty další informace. Ministr hornictví Laurence Golborne nicméně předtím odmítl spekulace, že by horníci mohli opustit zavalené šachty za 30 nebo 60 dní. „Informace je naprosto jasná, časový rámec je… mezi třemi a čtyřmi měsíci,“ řekl místním médiím. 

Reportáž Jana Moláčka (zdroj: ČT24)

V rámci původního záchranného plánu byla do země přivezena speciální hydraulická vrtná souprava Strata 950, s jejíž pomocí bude záchranná šachta vyhloubena. Razit by se podle BBC mělo začít v pondělí, kdy mají být přípravné práce hotové. Jakmile bude tunel hotov, spustí záchranáři k zavaleným horníkům kabinu a jednoho po druhém vyzvednou na povrch. K usazení čtyřicetitunové soupravy Strata 950 bylo podle serveru businessweek.com použito 40 kubických metrů betonu. Zařízení vyvrtá 700metrovou šachtu o průměru asi 64 centimetrů, poradilo by si však i s tunelem o maximální hloubce 1 300 metrů. 

Osudem horníků žije nejen celá země, při tradiční nedělní modlitbě Anděl Páně jejich osud zmínil i papež Benedikt XVI. „Kéž se jim podaří uchovat si klid. Těm, kdo pracují na jejich osvobození, přeji vše dobré.“ Benedikt XVI. 

Na veřejnost mezitím vyplouvají příběhy jednotlivých horníků. Raul Bastos by mezi nimi mohl být smolařem číslo 1. Letos mu život změnila už jedna katastrofa - zemětřesení a tsunami 27. února zničilo pobřežní oblast, kde pracoval jako mechanik rybářských lodí. Proto se dal najmout do dolů. „Takový je život. Neštěstí vás může stihnout kdekoliv a kdekoliv,“ dodává otec Raula. Raulovi příbuzní spolu s ostatními zůstávají v táboře naděje - někteří ale už oznámili, že zažalují vládu a těžařskou společnost. Ta už musela tento důl jednou kvůli nehodě uzavřít, v roce 2008 ale úřady povolily další těžbu.