Kulaté výročí Solidarity – Poláci je slaví takřka sami a bez Walesy

Varšava - Poláci si připomínají 30 let od založení Solidarity. Oslavy zahájil prezident Bronislaw Komorowski, nicméně jedna z bývalých hlav státu a v 80. letech tvář odborového svazu Lech Walesa je ignoruje. Přestože díky hnutí, které zásadně napomohlo pádu komunismu, získal Nobelovu cenu za mír, později se s ním rozešel ve zlém. Hlavním důvodem Walesovy nepřítomnosti je ale také nechuť k současnému vedení Solidarity, která podporuje jeho rivala Jaroslava Kaczyńského - bratra tragicky zesnulého prezidenta a šéfa opoziční konzervativní strany Právo a spravedlnost.

Historický význam odborového hnutí Solidarita daleko přesáhl polské hranice. Podpis dohody mezi komunistickou vládou a stávkujícím odborovým hnutím odstartoval proces, na jehož konci byl pád komunismu v celém východním bloku. Poláci na to nezapomínají. 

Bronislav Komorowski

„Tohle je polská socha Svobody, mají ji nejen Američané. Naší sochou jsou loděnice a přístavní jeřáby, které jsou taky zdálky vidět a ukazují, že Polsko míří vysoko.“

Reportáž Bohumila Vostala (zdroj: ČT24)

Spory kolem Solidarity ale znamenají, že letošní kulaté oslavy pro Poláky zdaleka neznamenají tolik, jak by se očekávalo.

Citát Gazeta Wyborcza, polský deník

„Letos nemají oslavy takový lesk. Při 25. výročí se na neshody zapomnělo a kromě Lecha Walesy přijelo i mnoho zahraničních hostů, včetně Václava Havla nebo šéfa Evropské komise Barrosa.“

Unie je letos ve vzpomínkách na Solidaritu střídmá. Na několikadenních oslavách ji zastoupí jen polský šéf Evropského parlamentu Jerzy Buzek. 

Kulaté výročí založení Solidarity si připomněli i čeští disidenti, kteří na pražském Smetanově nábřeží uspořádali happening. Jedenácti lodičkami vytvořili na Vltavě nápis Solidarnosc, který měl připomenout společnou cestu ke svobodě.

  • Loděnice Gdaňsk autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/20/1905/190421.jpg
  • Oslavy výročí polské Solidarity v Praze autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/20/1905/190417.jpg
Vydáno pod