Izraelský rabín: Ať všichni Palestinci zmizí z našeho světa

Jeruzalém – Jen několik dní před obnovením blízkovýchodních mírových rozhovorů, které byly přerušeny před 20 měsíci, propukla mezi Izraelci a Palestinci čerstvá slovní přestřelka. Vyvolal ji duchovní vůdce izraelské ultraortodoxní strany Šas - rabín Ovadia Josef, když ve svém kázání sesílal na Palestince mor a záhubu a přál si, aby zmizeli z tohoto světa. Zástupci palestinské vlády to označili za projev rasismu a vyzvali izraelský kabinet, v níž je strana Šas zastoupena, aby se od rabínových výroků jasně distancoval. Josef, který je znám svými ostrými výroky, se už koncem 80. let vyslovil pro územní rozdělení mezi Izraelem a Palestinci „v zájmu záchrany židovských životů“.

„Ať všichni zlí, kteří nenavidějí Izrael, jako je Mahmúd Abbás a všichni Palestinci, zmizí z našeho světa. Ať je stihne mor!“ prohlásil Josef v modlitbě přenášené izraelským vojenským rozhlasem. Poslanec Šasu Nissim Zeev se snažil dopad Josefových slov zmírnit s tvrzením, že rabín citoval z Talmudu, aby Bůh nechal zmizet nepřátele Izraele ve prospěch míru. 

Palestinci v čele s Abbásem požadují bezpodmínečné zastavení výstavby židovských osad na palestinských územích. Zatímco USA v tom Palestince podporují, Josef to ostře kritizuje. Osady jsou zdrojem napětí i mezi Izraelem a USA, jejichž prezident Barack Obama chce do dvou let vyřešit izraelsko-palestinský problém. Washington poukazuje na to, že výstavba v osadách je komplikací. Je proto otázkou, zda osobní setkání Abbáse a Netanjahua při nesmiřitelnosti vzájemných postojů může vůbec přinést nějaký zlom.