Pomocník únosce Kampuschové stane před soudem

Vídeň – Ostře sledovaný případ únosu Nataschi Kampuschové opět otřásá Rakouskem. Před zemský trestní soud ve Vídni se tentokrát postaví Ernst H., který měl podle obžaloby po odhalení případu pomáhat únosci před pronásledováním. Wolfgang Priklopil věznil tehdy desetiletou Nataschu od roku 1998 dalších osm let ve sklepě svého domu. Když se jí podařilo utéct, spáchal Priklopil sebevraždu.

Ernst H. zpočátku tvrdil, že s únosem neměl nic společného a o činech Priklopila nevěděl. Až později se pod tíhou důkazů přiznal, že se mu únosce se vším svěřil. Ani to ale Ernstovi nebránilo, aby Priklopila vozil několik hodin autem. Únosci se tak podařilo policistům uniknout a mohl spáchat sebevraždu. Za napomáhání k trestnému činu si tudíž Ernst může od soudu odnést dva roky vězení nebo vysokou pokutu.

Podle vyšetřovatelů byla Natascha Kampuschová náhodná oběť. Priklopil neměl žádné vazby na kohokoliv z jejího okolí, měl pouze údajně strach, že se mu nepodaří najít si manželku. Nataschu proto unesl jako desetiletou školačku a osm let ji držel ve sklepě svého domu. V srpnu 2006 se dívka ze svého vězení dostala ven. Rozkrýváním případu se ale zjistilo, že tak dlouho ve sklepě být nemusela.

Únos Kampuschové opět před soudem (zdroj: ČT24)

Kampuschovou mohli zachránit dříve

Vyšetřovatelé prý dostali tip, kde se muž skrývá, ale místo nenechali prověřit. Dostalo se tak na světlo, že za dlouhé věznění Kampuschové mohou i úřady. Policejní komisař, který vedl vyšetřování únosu, spáchal sebevraždu služební pistolí. Nejspíše ho příliš tížilo svědomí.

Snímek desetileté Rakušanky Nataschi Kampuschové, kterou unesl a osm let věznil Wolfgang Priklopil.
Zdroj: ČT24