Zavalení horníci poprvé mluvili se svými rodinami

Santiago de Chile - Třicet tři horníků uvězněných od 5. srpna v chilském dole poprvé přímo telefonicky mluvilo se svými příbuznými. Každý měl na rozhovor jednu minutu. Psychologové příbuzným radili, aby se s ohledem na psychický stav horníků snažili být věcní a aby nepodléhali emocím. Dnes by mělo začít hloubení šachty, kterou by se muži mohli dostat ven. Do záchranné akce by se měli zapojit i sami horníci.

Z podzemí na povrch horníci poslali již druhé video, na kterém je vidět, jaks se jim daří. Horníci tentokrát nahrávku ale pojali spíše jako zprávu domů. Vzkazy poslali horníci svým blízkým i prostřednictvím telefonu, poprvé tak mohli přímo mluvit se svými blízkými. Každý z nich měl na rozhovor jen chvilku, protože k dispozici byla jen jedna telefonní linka.

Rozhovor Osmána Arayi s manželkou:

„Zdravím Angeliku. Strašně tě miluji, miláčku. Řekni mé matce, že vás moc miluji. Nikdy vás neopustím a budu bojovat až do konce, abych mohl být s vámi.“

Horníci se sami zapojí do své záchrany (zdroj: ČT24)

Dnes se začne také hloubit záchranná šachta. Při jejím vrtání záchranáři na povrchu nejdřív vyhloubí malý vrt. Těžební stroje pak otvor rozšíří natolik, aby bylo možné novou šachtou spustit výtah. Jenže dolů se pak začne propadávat hornina. Pokud nebude včas odklizená, mohla by novou šachtu rychle ucpat. Na řadu tak přijdou sami zavalení horníci. Přibližně čtyři stovky tun zeminy budou muset odklidit.

Záchranná mise by měla trvat čtyři měsíce. Objevila se ale i rychlejší cesta, takzvaný plán B. Důlní inženýři zvažují, že by se pokusili rozšířit stávající šachtu, kterou se zavalenými komunikují a zásobují je. A to by trvalo jen asi 2 měsíce. 

Původní šachta má 10 centimetrů v průměru a slouží ke komunikaci a předávání životně důležitých potřeb. Chilská vláda tuto možnost prověřuje, ale prozatím platí, že se horníci dostanou na povrch do Vánoc.