Indonéská sopka vychrlila žhavý popel

Jakarta - Indonéská sopka Sinabung vyvrhla další velký sloup žhavého popela, a to den poté, co se po čtyřech stech letech probudila k životu. Sopečný oblak vystoupal do výšky přes dva kilometry. Z domovů odešly další tisíce lidí, počet evakuovaných přesáhl 30 tisíc. Úřady nechaly vyklidit zónu do okruhu šesti kilometrů. Místní letecké linky, které vedou kolem vulkánu, nabírají zpoždění.

Dnešní erupce, která začala kolem 6:30 místního času (1:30 SELČ), trvala podle CNN více než šest hodin a byla podle expertů mohutnější než ta nedělní. Úřady zaregistrovaly po dnešním výbuchu sopky dvě úmrtí. „Zemřeli na srdeční infarkt a dýchací potíže,“ sdělil Priyadi Kardono z národní agentury pro zvládání přírodních katastrof.

Otřesy půdy způsobené erupcí vyděsily obyvatele mnohých okolních vesnic a některé z nich zachvátila panika. Po erupci se ze sopky začala řinout žhavá láva, která byla viditelná až na vzdálenost deseti kilometrů. „Problém je, že nevíme, co máme čekat,“ řekl agentuře AP indonéský vulkanolog Surono. „Nevíme, co způsobilo výbuch, jak dlouho to bude pokračovat a zda bychom měli očekávat pyroklastické proudy,“ podotkl. Jde o směs žhavých sopečných plynů, úlomků magmatu a sopečného popela, které zavalí okolí a ničí vše živé. Podobně byly například zničeny Pompeje v roce 79.

Úřady poslaly do oblasti pokrývky, stany a další nezbytný materiál pro táboření lidí a také 17 000 plynových masek. Evakuovaní byli ubytováni v nouzových útulcích zřízených mimo jiné ve školách či v mešitách. Mnozí se uchýlili až do 50 kilometrů vzdáleného města Medan, které je se svou dvoumilionovou populací třetím největším městem v Indonésii. „Už to přestalo. Jídla a vody máme dost, ale potřebujeme víc plynových masek,“ prohlásil dnes po skončení otřesů Johnson Tarigan, mluvčí okresu Karo.

Indonésie byla také svědkem jedněch z vůbec nejničivějších sopečných erupcí v dokumentované historii. V roce 1815 si výbuch vulkánu Tambora vyžádal odhadem smrt 88 000 lidí. Erupce známé sopky Krakatoa, která byla slyšet 3 200 kilometrů daleko, pohřbila společně s následnou vlnou cunami 36 000 osob.

Sloup popela
Zdroj: ČT24