Konzumace kávy chrání před Parkinsonovou chorobou

Lisabon - Káva je nejen nejoblíbenějším energetickým nápojem, ale může mít i léčebné účinky. Alespoň to tvrdí tým vědců z Lisabonské univerzity. Některá ze složek kávy by totiž mohla bránit v rozvoji určitých onemocnění, třeba Parkinsonovy choroby. Vědci prozkoumali několik starších studií a přišli s radikálním prohlášením: kdo vypije dva až tři šálky kávy denně, prý se chrání proti Parkinsonově chorobě. U mužů se riziko snižuje o čtvrtinu, u žen o čtrnáct procent.

Je možné, že jako prevence neslouží přímo kofein, ale jiná účinná látka, která v mozku ovlivňuje produkci adenosinu - neurotransmiteru podporujícího spánek a metabolismus. Kieran Breen, ředitel pro výzkum a vývoj v Parkinson's Disease Society, tvrdí: „Víme, že kofein se podobá této látce v lidském mozku. Takže si teď klademe otázku: můžeme toho nějak využít, abychom vytvořili lék, který by uměl vyléčit nebo aspoň léčit parkinsona na rozdíl od současných léků, které jen potlačují jeho symptomy?“

Výzkum je však teprve v počátcích, a než si budou vědci moci dělat naděje na lék proti Parkinsonově chorobě, budou muset ještě sledovat mnoho lidí po dlouhou dobu. Podle vědců je problém, že se současná studie vede retrospektivně. Lidé si mají vybavit své minulé návyky, což není právě nejpřesnější metoda.

Pití kávy chrání před Parkinsonem (zdroj: ČT24)

Vědci nadále sní o tom, že v budoucnosti budou schopni odhalit predispozici pacienta k rozvoji parkinsona a preventivně ho začít léčit. „Pokud bychom dokázali vytvořit lék, který by léčil samotnou nemoc namísto symptomů, dokázali bychom ovlivnit odumírání nervových buněk - zpomalit ho, nebo dokonce zastavit. A když bychom dokázali rozpoznat lidi, u kterých je větší riziko, že Parkinsonovu nemoc dostanou, mohli bychom jim lék podávat preventivně,“ doplňuje Kieran Breen.

Doktor Breen doufá, že se jeho týmu podaří odhalit spojení mezi kávou a ochranou mozkových buněk. Přesto zdůrazňuje, že by se lidé neměli začít prolévat litry kávy jen proto, aby se ochránili před Parkinsonovou chorobou. Mohlo by to mít jiné nežádoucí dopady na jejich zdraví.