Masakr houbařů – v Itálii zemřelo už 18 lidí

Řím – Při houbaření letos zemřelo v Itálii už 18 lidí. Příčinou je podle italských médií hlavně neopatrnost. Za poslední dva dny zahynulo při sběru hub v lese už 6 osob. Podle záchranářů řada lidí chodí na houby za setmění, aby utajili svá osvědčená místečka. Za tmy ale v lese špatně vidí, snadno pak uklouznou na prudkých alpských svazích.

V italských Alpách teď houby rostou jako o závod. Po srpnových bouřkách a následném teplém počasí zažívají zdejší houbaři žně. Toto celkem neškodné hobby má ovšem v Itálii tragické následky. Během devíti dnů zahynulo při sběru hub už 18 lidí. Většina houbařů přišla o život, když uklouzli na strmých svazích.

Na severu země se do italských Alp vydal na houby 58letý muž. Ocitl se na prudkém svahu. Neuvědomil si, že pod ním je terén namoklý, uklouzl a zřítil se do propasti, kde ho našli až po dvou dnech.

Telefonát Josefa Kašpara (zdroj: ČT24)

Podobný případ zaznamenaly italské úřady i v Apeninách, kde žena při sběru hub vystoupala až na vrchol jednoho z kopců, ztratila rovnováhu a zřítila se. Poslední obětí z řad houbařů je muž nalezený mrtvý v alpské oblasti Valtellina. 

„Houbaři jsou příliš bezstarostní. Příliš mnoho jich nedodržuje správná pravidla pohybu v horách a toto je bohužel výsledek,“ okomentoval to šéf alpské záchranné služby ve Valle di Fassa Gino Comelli. Italové milují houbaření, nejsou při sběru ovšem dostatečně obezřetní, v zemi jsou proto navíc časté i otravy houbami.