Střelec zabil v Bratislavě 7 lidí, pak i sebe. Postřelen byl i Čech

Bratislava – V Bratislavě se dnes strhla přestřelka. Neznámý útočník zastřelil v domě v městské části Devínska Nová Ves 7 lidí. Vyběhl potom na ulici, kde začal ze samopalu střílet do lidí. Policie proti útočníkovi zasáhla, ten nakonec spáchal sebevraždu. Dalších 15 lidí bylo zraněno. Policie oblast uzavřela a nyní celý případ vyšetřuje. Zatím není jasné, proč muž střílel. Šest obětí pocházelo z jedné rodiny. Univerzitní nemocnice Bratislava informovala, že mezi hospitalizovanými je i zhruba 30letý český občan, který je ve velmi vážném stavu. Podle zpravodajky ČT v Bratislavě Olgy Bakové pochází postřelený Čech z Ostravska. Další informace slovenské úřady zatím neposkytly.

Kolem desáté hodiny zaznamenala bratislavská policie telefonát, který oznamoval střelbu v jednom z bytů v bratislavské části Devínska Nová Ves. Na místo proto okamžitě vyjela hlídka, která sem dorazila za dvě minuty. To už ale pachatel vycházel z domu a začal střílet na ulici. „Pálil na všechno, co se hýbalo,“ informoval na tiskové konferenci policejní prezident Jaroslav Spišiak. Policisté muže ozbrojeného samopalem a dalšími dvěma zbraněmi obklíčila, ten nakonec spáchal sebevraždu. 

Odpoledne byla nalezena další oběť

Policisté následně prohledali byt, ve kterém byla hlášena střelba. Uvnitř našli 4 zastřelené ženy a jednoho muže. Dalšího muže pak nalezli mrtvého přímo u vchodu do domu, tato oběť byla příbuzná s mrtvými v bytě. Ministr vnitra Daniel Lipšic potvrdil, že se jednalo o rodinu romského původu. V odpoledních hodinách byla objevena sedmá oběť - 52letá žena. Podle Lipšice zřejmě vyšla během střelby na balkon, byla zasažena a po návratu do bytu svým zraněním podlehla. Odpoledne ji našel její manžel mrtvou.

Celkem dnes zemřelo pět žen a tři muži včetně střelce.

Vyřizování sousedských sporů?

Policejní prezident nechtěl podrobněji informovat o osobě pachatele. Uvedl jen, že to byl muž a bylo mu kolem 50 let. Nepotvrdilo se tak, že by útočník byl 15letý drogově závislý mladík, jak informovala některá slovenská média. Není jasné, jaké měl útočník motivy ani jestli byl s oběťmi příbuzný. Podle posledních onformací mohlo jít o vyřizování sousedských sporů - střelec měl bydlet v bytě nad zavražděnou rodinou.

Svědek střelby:

„Myslel jsem si, že jsou to dělobuchy, že si děcka hrají, ale pak jsem viděl, že mám rozstřelené okno vzadu. Boční okno, že mám rozstřelené. Nechápu to, za bílého dne, o desáté hodině… Z ničeho nic jsem mohl přijít o život já, moje žena, moje dítě.“


V bratislavských nemocnicích leží 13 pacientů, dva lidé byli ošetřeni přímo na místě střelby a propuštěni do domácího ošetření. Při zákroku byl zraněn jeden policista. Byl zasažen do hlavy a odpoledne podstoupil operaci v oblasti tváře. Nyní je ve stabilizovaném stavu.

Ministr vnitra Daniel Lipšic vyjádřil soustrast pozůstalým po obětech útoku. Poděkoval policii a záchranářům, kteří na místě zasahovali. Následně oznámil, že dal pokyn policii, aby vytypovala nejrizikovější oblasti zločinu na Slovensku, aby se taková událost už neopakovala. „Musíme se soustředit na místa, která jsou centrem zločinu a tam tvrdě a nekompromisně zasáhnout, protože v opačném případě budou nevinní lidé vystaveni riziku na svém životě a zdraví,“ prohlásil.

Pozůstalým již vyjádřili soustrast nejen slovenští politici včetně prezidenta Ivana Gašparoviče a premiérky Ivety Radičové, ale například i šéf evropského zákonodárného sboru Jerzy Buzek. „Jsem hluboce zarmoucen a šokován dnešní děsivou střelbou v Bratislavě. Jménem Evropského parlamentu bych chtěl projevit slovenskému lidu nejhlubší soustrast,“ uvedl v prohlášení Buzek.

Vydáno pod