Levicová aktivistka Rierová propuštěna z vězení

Barcelona - V uplynulých dnech zažilo malé vzrušení Katalánsko. Došlo k tomu v souvislosti s propuštěním sedmadvacetileté feministky a levicové protivládní aktivistky Laury Rierové, která strávila celkem devět let ve vězení za údajné předávání citlivých informací baskickým teroristům. Rierová měla separatistům poskytnout informace pro jejich útok na členy místních politických stran, sama však svou vinu vždy popírala.

Její propuštění se i přes zákaz nejvyššího soudu rozhodli oslavit levicoví aktivisté. Ke své akci v barcelonské čtvrti Gracia si vybrali každoroční slavnosti, které se v této části města pravidelně pořádají. Policisté nicméně uzavřeli náměstí, kde měl být přečten projev na podporu vězněné ženy, a jeden z organizátorů dokonce skončil v policejní cele.

Podle svých zastánců Rierová nikdy své pozice v zastupitelstvu čtvrti Terrassa nezneužila a se separatisty nespolupracovala. Celý proces měl být zmanipulován a postaven na protiteroristických zákonech, které dle jejich tvrzení porušují lidská práva. Zákony jsou přitom namířeny primárně proti členům Baskické separatistické strany, která má za posledních 50 let na svědomí přes 800 obětí.

Aktivistka Rierová propuštěna z vězení (zdroj: ČT24)