Tusk a Komorowski byli vypískáni na slavnosti Solidarity

Varšava - Slavnostní sjezd polského odborového hnutí Solidarita k 30. výročí jeho založení se musel obejít bez zakladatele Lecha Walesy. Ten svou nepřítomnost zdůvodnil únavou. Vypískáni na sjezdu v Gdyni byli polský premiér Donald Tusk a prezident Bronislaw Komorowski. Demonstrativní aplaus naopak provázel konzervativního vůdce opozice Jaroslawa Kaczyńského, bratra tragicky zesnulého prezidenta Lecha Kaczyńského. „Pravá solidarita vylučuje nenávist,“ napomínal delegáty premiér Tusk. Pískot jej však provázel i ve chvíli, kdy se spolustraníkem Komorowským opouštěl sál.

Jaroslaw Kaczyński v proslovu vyzdvihl roli svého bratra při zakládání Solidarity v roce 1980. Lech podle něj jako tehdejší zaměstnanec v docích usiloval o více práv, zatímco někteří z těch, kteří dnes mají blízko k Tuskovi, chtěli rychle uzavřít kompromis s vládou.

Dnešního sjezdu se nezúčastnil vůdce stávek z roku 1980 a první šéf Solidarity Lech Walesa, zřejmě demonstrativně. Porevoluční prezident vytýká dnešnímu vedení Solidarity, že se příliš zaplétá do politických mocenských bojů.

V rozhovoru pro televizní stanici TVN24 řekl, že Solidarita by se měla vrátit ke své úloze sociálního hnutí. Walesova účast se však očekává na úterním slavnostním koncertu v Gdaňsku. Jím oslavy Solidarity vyvrcholí.

V létě před 30 lety vedla vlna stávek v polských docích ke vzniku nezávislého odborového hnutí. Tím byl zažehnut proces, jenž vyvrcholil demokratickými změnami v roce 1989.

Solidarita zůstává inspirací v boji za svobodu

Zdravici zaslal polskému hnutí k jeho jubileu americký prezident Barack Obama. Podle něj Solidarita na celém světě nepřestává inspirovat boj proti tyranii. „Dnes jsou stále lidé, kteří žijí pod tyranií a jimž jsou upírána lidská práva. Hnutí Solidarita zůstává pro všechny občany světa inspirací v boji za svobodu,“ uvedl americký prezident.

Jaroslaw Kaczyński na oslavách 30. výročí vzniku Solidarity
Zdroj: ČT24/ČTK/AP