Francie bude před EU obhajovat stěhování Romů

Brusel/Paříž - Kontroverzní vyhošťování rumunských Romů z Francie se stává tématem debaty evropských institucí. Během dneška budou francouzští ministři před Evropskou komisí svůj krok obhajovat a vysvětlovat, že je v souladu s pravidly EU. Kromě komise s repatriací Romů nesouhlasí ani Rada Evropy, ani experti OSN. Francie se hájí tím, že zemi opouští dobrovolně. Vláda však přechází do útoku, včera totiž vyzvala Rumunsko, aby se lépe staralo o své menšiny.

„Nestěhujeme Romy, protože to jsou Romové. Přejeme si, aby žili spokojeně ve svých domovských zemích. Používáme platné zákony, nic než zákony,“ hájí rozhodnutí vlády ministr vnitra Brice Hortefeux. Francouzské úřady zatím uzavřely 133 nelegálních tábořišť a ze země vystěhovaly přibližně tisíc Romů. Každý z nich navíc při odjezdu obdrží 300 eur a dalších sto na každé dítě.

Florin Cioba, romský král v Rumunsku

„Romští občané by měli mít ochranu v evropském prostoru, aby se nestali terčem hromadných odsunů.“

Francie bude v EU obhajovat vystěhování Romů (zdroj: ČT24)

Integrace rumunských a bulharských Romů má být tématem ministerské schůzky v Paříži, kterou na začátek září svolal prezident Sarkozy. Celá řada členských států unie, včetně Česka nebo předsedající Belgie, ale nedostala pozvání.

Český ministr zahraničí Schwarzenberg proto prezidenta Sarkozyho označil za rasistu. Zmocněnec pro lidská práva Francois Zimeray na to zase odpověděl, že si Francie nenechá dávat lekce od zemí, které mají v oblasti dodržování lidských práv v mnohém co dohánět.

Balkánští Romové ve Francii
Zdroj: ČT24