Kyrgyzská základna Manas je pro afghánské operace USA klíčová

Kábul - Při výbuchu nálože na východě Afghánistánu dnes zahynuli čtyři američtí vojáci. Tím se bilance amerických ztrát za srpen vyšplhala na 53. Za posledních pět dní si povstalecké útoky na afghánském území vyžádaly životy 21 členů armády USA, v pondělí usmrtily pumy položené rebely osm vojáků ISAF, mezi nimiž bylo sedm Američanů a jeden Estonec.

Ani devět let od invaze se mezinárodním jednotkám situaci v zemi nepodařilo uklidnit, nejtěžší boje se odehrávají na jihu a východě země při hranicích s Pákistánem, kde mají povstalci svá útočiště a výcvikové tábory, z nichž podnikají výpady na afghánské území.

Dvě třetiny ze 141 tisíc členů mezinárodních jednotek vojenského kontingentu tvoří Američané. Jedním z jejich klíčových dopravních uzlů pro Afghánistán je základna Manas v Kyrgyzstánu. Odtud se palivo ve vzduchu doplňuje třiceti procentům všech bojových letů nad Afghánistánem, stěhují se zásoby, přepravují se vojáci a poskytuje se odtud humanitární pomoc, upřesnil zpravodaj ČT Tomáš Etzler.

Reportáž Tomáše Etzlera (zdroj: ČT24)

Vojáci do Manasu přilétají ze základen ve Spojených státech. Měsíčně tudy projde v průměru 35 tisíc vojáků. Ti na základně stráví maximálně 48 hodin. Ze základny přepravuje jednotky do Afghánistánu až 30 letů denně. Manas slouží také jako civilní letiště pro hlavní město Biškek a vojenské mise se létají hlavně v noci.