Ozbrojené křídlo Hamasu zastřelilo čtyři Izraelce

Jeruzalém - Palestinští útočníci dnes na západním břehu Jordánu zastřelili čtyři Izraelce. Stalo se tak dva dny před zahájením přímých mírových rozhovorů mezi židovským státem a Palestinci o budoucím uspořádání na Blízkém východě. Všechny čtyři oběti byly členy jedné rodiny. K odpovědnosti za útok se přihlásilo hnutí Kasám, ozbrojené křídlo radikálního palestinského Hamasu. Představitelé palestinské samosprávy naopak incident odsoudili. Izraelský ministr obrany slíbil tvrdý zásah proti pachatelům útoku, který označil za teroristický čin.

Útočníci začali střílet na izraelské vozidlo ze zálohy, když jelo po silnici poblíž Hebronu, kterou využívají především židovští osadníci na palestinském území. V autě jeli dva muži a dvě ženy, z nichž jedna byla těhotná.

„Brigády Kasám se plně hlásí k hrdinské operaci v Hebronu,“ uvedlo hnutí v tiskovém prohlášení. Varovalo rovněž, že další podobné atentáty budou následovat. Také představitelé Hamasu vyjádřili nad útokem radost. „Hamas útok chválí a považuje ho za přirozenou reakci na zločiny (izraelské) okupace,“ prohlásil mluvčí hnutí. Podle něj je událost důkazem toho, že bezpečnostní spolupráce mezi Izraelem a hnutím Fatah, jež ovládá západní břeh Jordánu, není dobře koordinována.

Izrael po atentátu mírové rozhovory nepřeruší (zdroj: ČT24)

Netanjahu: Terorismus nemůže rozhodovat o hranicích

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu ve Washingtonu útok kritizoval a oznámil, že terorismus nemůže rozhodnout o hranicích Izraele nebo o budoucnosti židovských osad na palestinských územích. Incident podle něj rovněž podtrhuje nutnost toho, aby jakékoli budoucí uspořádání na Blízkém východě zahrnovalo zajištění bezpečnosti Izraele. Útok rovněž odsoudil palestinský premiér Salám Fajad, který zdůraznil, že představitelé palestinské autonomie na západním břehu Jordánu přijmou opatření k tomu, aby zabránili podobným zločinům.

Hamas, který Spojené státy a Izrael označují za teroristickou organizaci, nesouhlasí s mírovými rozhovory mezi Palestinci a židovským státem. Zástupci tohoto radikálního hnutí se jednání, která začnou ve čtvrtek ve Washingtonu, nezúčastní.

Přímé izraelsko-palestinské rozhovory by měly především vymezit hranice mezi Izraelem a budoucím palestinským státem. Před zahájením jednání ale panuje skepse, protože podobné iniciativy v minulosti neuspěly. Současná jednání navíc komplikuje spor o výstavbu židovských osad na palestinském území. Koncem září vyprší moratorium, které izraelská vláda na výstavbu uvalila, a zatím nebylo oficiálně prodlouženo.

Izraelská vláda kvůli útoku nepřeruší přímé mírové rozhovory o budoucnosti na Blízkém východě. Řekl to mluvčí izraelského premiéra Mark Regev. Podle něj čtvrteční jednání ve Washingtonu můžou zahájit proces, který vyústí v mírovou dohodu. Zástupci Izraele a Palestiny se u jednoho stolu sejdou po necelých dvou letech.

V reakci na atentát Rada židovských osad v Judeji, Samaří a v Gaze (Ješa) oznámila předčasné ukončení moratoria na výstavbu v izraelských kolonií na okupovaných palestinských územích. Stavební aktivity budou obnoveny ještě dnes, uvedla Ješa v prohlášení.

Vydáno pod