BP zatím vyplatila obětem ropné havárie jen 10 miliard dolarů

Houston - Britská těžařská společnost BP vyplácí odškodné obětem ekologické havárie v Mexickém zálivu. Na vyřízení ještě čeká 30 tisíc žádostí, zatím se dočkaly jen asi dva tisíce postižených. BP vložila do fondu celkem 20 miliard dolarů (390 miliard korun), na účty poškozených převedla už polovinu. Firma dnes navíc ohlásila prodej další části svého majetku v hodnotě 363 milionů dolarů.

Podle vládního zmocněnce Kennethe Feinberga zatím fond vyplatil odškodné téměř dvěma tisícům žadatelů. Především to jsou jednotlivci a firmy požadující po BP úhradu ušlého zisku, o který je ropná havárie připravila. Žadatelé si řekli o částky od jednoho amerického centu po 5 000 dolarů (98 000 korun).

Naprostá většina žadatelů o odškodné je ze státu Louisiana, který ropná havárie zasáhla nejsilněji. Celkem už lidem a firmám z Louisiany vyplatil fond čtyři miliony dolarů (78 milionů korun). Na druhém místě je Florida, kde ropná skvrna poznamenala především cestovní ruch. Do tohoto státu zatím zamířilo odškodné v úhrnné výši 2,4 milionu dolarů (47 milionů korun).

Kromě vyplácení peněz z fondu zaplatila BP firmám a jednotlivcům více než 400 milionů dolarů (7,8 miliardy korun). Přibližně šest miliard dolarů (117 miliard korun) firma zaplatila za práce na uzavření vrtu a za likvidaci ropy, jež se dostala do Mexického zálivu. Kromě toho BP zaplatí nejméně čtyři miliardy dolarů (78 miliard korun) jako pokutu za ropný únik.

BP prodá svůj majetek v Malajsii za 363 milionů USD

Kvůli vysokým nákladům na likvidaci katastrofy rozprodává BP části svého majetku. Nyní se firma zbavuje svého majetku v oblasti výroby etylénu a polyetylénu v Malajsii ve prospěch místní národní ropné firmě Petronas za 363 milionů USD (7,1 miliardy Kč).

BP vlastní 15 procent ve firmě Ethylene Malaysia Sdn a 60 procent v Polyethylene Malaysia Sdn Bhd. Obě společnosti provozuje Petronas. BP se rovněž dohodla, že od firmy Ethylene Malaysia získá i dividendu 48 milionů USD.

Ropná skvrna
Zdroj: ČT24
Vydáno pod