KLDR obchází sankce - rakety prý vyváží jako vrtné stroje

Soul – Severní Korea se údajně snaží vyhnout mezinárodním sankcí falšováním obchodních dokumentů a změnami jmen společností. Díky těmto podvodům nadále pokračuje ve vývozu zbraní. Informovala o tom dnes agentura AP s odvoláním na jihokorejský tisk. Torpéda např. KLDR údajně vyváží jako rybářské zařízení a raketové granáty jako vrtné stroje.

Rada bezpečnosti OSN loni zpřísnila sankce vůči Pchjongjangu kvůli severokorejským testům raket dlouhého doletu a následné jaderné zkoušce. Na černé listině se ocitly mimo jiné společnosti podezřelé ze zapojení do obchodování se zbraněmi. KLDR ale od té doby změnila názvy dvou firem - společnosti Korea Mining Development Trading a společnosti Korea Tangun Trading - na Gapmun Tosong a Jasongdang Trade s cílem sankce obejít, napsal deník Tong-A ilbo s odvoláním na jihokorejskou a americkou rozvědku.

Podle zmíněného listu KLDR očividně vyváží zbraně přes Čínu a falšuje při tom faktury tak, že například torpéda označuje jako zařízení ke zpracování ryb a raketové granáty jako naftařské vrtné stroje.

Zpráva jihokorejského tisku přichází den poté, co USA rozšířily své postihy KLDR zmrazením účtů dalších osob, společností a organizací, které se údajně podílejí na severokorejském nukleárním programu.