Slovensko se po střelbě zahalilo do smutku

Bratislava - V bratislavské katedrále se konala smuteční mše za oběti pondělní střelby. Na sídlišti ve čtvrti Devínska Nová Ves zabil 48letý muž 7 lidí. Mezi oběťmi z jedné romské rodiny byl i dvanáctiletý chlapec. Tři zranění zůstávají v nemocnici ve vážném stavu. Motiv útočníka policie zatím nezná. Slovensko vyhlásilo na zítřek den státního smutku.

Smutek ale vládl Slovenskem i dnes, lidé se mohli podepisovat do kondolenčních knih, do ní se podepsali i mnozí zástupci zahraničních ambasád na Slovensku. Slovenskému prezidentovi Ivanovi Gašparovičovi zaslal jeho český protějšek Václav Klaus soustrastný telegram. 

Smutek dnes vyjadřovaly i slovenské politické špičky. „Učiníme vše pro to, abychom se takto nemuseli setkávat. Víme, jak to bolí, a chceme, aby ti, kteří nevinně trpí, sebrali co nejdříve sílu a mohli spolu s námi kráčet po našem Slovensku,“ prohlásila slovenská premiérka Iveta Radičová. 

Vzkazy v kondolenční knize

„Mohl to být kdokoli z nás.“

„Modlíme se, aby se již takový čin nezopakoval.“

Za oběti střelby dnes vpodvečer sloužil mši bratislavský arcibiskup Stanislav Zvolenský. „Ať již byly pohnutky tohoto činu jakékoli, ať již byly vztahy mezi oběťmi a vrahem různého druhu, faktem zůstává, že jde o mimořádně těžký zločin,“ prohlásil před účastníky pietní pobožnosti arcibiskup. 

Zítra se země zahalí do státního smutku. Proti tomu se ale ozvaly kritické hlasy. Někteří Slováci se na internetových diskusích vyjadřovali, že vyhlášení státního smutku za převážně romské oběti nepovažují za vhodné. To ale odmítla slovenská premiérka. „Budeme rozlišovat ztrátu života podle barvy pleti? Ti nevinní lidé, do kterých tento pachatel střílel, čím se provinili?“ citoval rozhořčenou premiérku zpravodajský server čas.sk.