Apple představila model dotykového iPodu Nano

Cupertino (USA) - Americká technologická firma Apple představila dle očekávání novou řadu přehrávačů iPod včetně modelu Nano s dotekovým displejem a bez tlačítek. Na dnešní podnikové prezentaci ji předvedl generální ředitel společnosti Steve Jobs. Jako předchozí verze má Nano vestavěný rozhlasový přijímač a dají se v něm prohlížet fotografie. Na rozdíl od tlačítek, kterými se ovládalo přehrávání, má tyto funkce přímo na displeji. Bude stát 149 dolarů (2895 Kč) ve verzi o 8 GB.

„Je to zatím vůbec největší proměna iPodů,“ uvedl Jobs. Dodal, že podnik jich k dnešnímu dni zatím prodal kolem 275 milionů. Přehrávač iPod Touch rozšířila Apple o video-chat podobně jako v nejnovějším iPhonu. Přístroj má kameru na přední straně, aby mohl jako video přenášet rozhovor s uživateli jiných iPodů Touch nebo iPhonů přes Wi-Fi a s využitím firemního programu FaceTime.

Apple představila i vylepšený software pro mobily iPhone, který umožní stahovat video s vysokým rozlišením prostřednictvím bezdrátového připojení Wi-Fi. Jde o verzi 4.1 operačního systému iOS, který pracuje v mobilech iPhone, přehrávačích iPod Touch a počítačových tabletech iPad. Nový software zlepší i kvalitu snímků. Přístroje při fotografování uloží tři nepatrně odlišné verze záznamu a jejich kombinací získá ostřejší obraz.

Reportáž Jana Beránka (zdroj: ČT24)

iTunes umožní sledovat, co poslouchají ostatní

Nová verze operačního systému iOS bude od příštího týdne dostupná bezplatně. Zprvu bude k dispozici pro mobily iPhone a přehrávače iPod Touch. Tablet iPad nyní pracuje se starší verzí. Podle Jobse bude nová verze k dispozici v listopadu, rozšíření například o bezdrátový tisk. Hudební software iTunes Apple rozšířila o sociální funkce. Jobs uvedl, že iTunes 10 nabídne nové cesty, jak lidé zjistí, co jejich přátelé poslouchají. Sekce Ping dává lidem možnost „sledovat“ své přátele, muzikanty a další, podobně jako fungují Facebook či Twitter.

V sekci pojmenované Ping vývojáři Applu přidali fanouškům možnost zapojit se do nové sociální sítě. „Z iTunes se stáhlo už dvanáct miliard písniček. Myslím, že Ping může být velmi rychle populární, protože 160 milionů uživatelů iTunes se na něj mohou přihlásit už dnes,“ prohlásil Jobs.

Snímač na zadní straně nového iPodu Touch umí pořizovat fotografie nebo natáčet video. Ceny se budou pohybovat mezi 229 až 399 dolary. Jobs také předvedl novou generaci přehrávačů iPod Shuffle. Nový přístroj za 49 dolarů se ale vrátil ke čtvercovému rámci a ke tlačítkům jako u druhé generace Shuffle, napsala agentura AP.

Apple představila i razantní vstup na trh internetové televize. Jobs představil novou verzi zařízení Apple TV, které firma původně uvedla na trh v roce 2006, ale nikdy se z něj nestal hit. Nová Apple TV za 99 dolarů je proti předchozí verzi o tři čtvrtiny menší a vypadá jako hranatý hokejový puk. Uživatelům umožní půjčovat si televizní pořady po 99 centech nebo filmové novinky po 4,99 dolaru.