Irská církev kryla kněze, který nastraženými bombami zabil devět lidí

Belfast – Po kompromitujícím skandálu kolem utajování rozsáhlého týrání a sexuálního zneužívání dětí ve druhé polovině 20. století má irská katolická církev na krku další aféru: vyšlo najevo, že v 70. letech společně s britskou vládou kryla kněze, který měl zřejmě prsty v krvavém teroristickém útoku z 31. července 1972 v severoirském Claudy.

Tři automobilové nálože odpálené bez výstrahy v severoirském Claudy a připisované teroristické Irské republikánské armádě (IRA) zabily tehdy devět nevinných lidí - katolíků i protestantů. Nikdy se nezjistilo, kdo bomby nastražil. Případem se po víc než 30 letech zabýval severoirský policejní ombudsman Al Hutchinson. Na své zprávě, kterou před několika dny zveřejnil, pracoval osm let. Podle ní bomby patrně nastražil páter James Chesney – katolický kněz ze sousední farnosti a aktivní velitel IRA.

Podle ombudsmanovy zprávy už krátce po atentátu stopy jasně vedly ke katolickému knězi. Nebyl ale zatčen, ani když policejní pes našel v jeho autě stopy výbušnin. Za pár měsíců byl přeložen na farnost v sousední Irské republice, kde v roce 1980 zemřel, aniž měl příležitost prokázat svou vinu nebo nevinu.

Reportáž Milady McGrathové (zdroj: ČT24)

Hutchinsonovo šetření ukázalo, že rozhodnutí uklidit kněze do Irska vzešlo ze soukromé schůzky tehdejšího britského ministra pro Severní Irsko Williama Whitelawa a hlavy katolické církve Irské republiky, kardinála Williama Conwaye. Politický zájem vše ututlat byl silný: kdyby byl kněz po krvavém atentátu zatčen, hrozilo, že v občanské válce vzplanou katolické kostely po celém Severním Irsku. Pozůstalí obětí atentátu přesto trvají na důsledném vyšetření tragédie.

Mark Eakin, bratr devítileté dívky zavražděné při atentátu v Claudy:

„Vím, že už je hodně lidí po smrti, ale taky ještě hodně lidí žije. Apeluju na všechny, kdo něco vědí o případu z Claudy, včetně atentátníků, že mají poslední šanci čestně se přihlásit. Pokud nesou vinu, toto je poslední příležitost smířit se s bohem, jinak skončí v pekle.“

Katolickou církev v Irsku těžce zkompromitoval už skandál kolem snahy ututlat rozsáhlé týrání a sexuální zneužívání dětí ve druhé polovině 20. století. V podobném světle teď kritici nahlížejí i na případ odklizení údajného kněze-teroristy do ústraní.

Současní církevní hodnostáři ale tvrdí, že o tom rozhodla vláda, a pumové atentáty odsuzují. „Aby se na tom podílel kněz, nebo se říkalo, že se na tom podílel, to vrhá strašlivý stín na vše, co reprezentujeme,“ říká katolický biskup Seamus Hegarty. Ombudsmanova zpráva konstatuje, že nebyly zjištěny žádné důkazy úmyslu spáchat trestný čin ani na straně vlády, ani na straně církve. „Klíčoví policisté z té doby jsou po smrti. Ale kdyby žili, jejich činy by se musely vyšetřit,“ píše se ve zprávě.

Irští republikánští politici kvůli případu z Claudy znovu volají po zřízení nezávislé mezinárodní komise pravdy a usmíření, aby atmosféra nepokojů 70. let jednou provždy přestala Severní Irsko traumatizovat. Vznik takové komise ale není pravděpodobný. V současné době je v Severním Irsku klid, i když ne tak docela. Znovu se objevují izolované pumové útoky. Udělat tečku za minulostí, je teď o to nutnější.