Jednání o nové menšinové vládě v Nizozemsku pokračují

Amsterodam - Jednání o nové nizozemské vládě patrně nezkrachují. Křesťanští demokraté (CDA) si odhlasovali, že chtějí v koaličních rozhovorech s liberály ze strany VVD pokračovat, a to i přesto, že bude jejich menšinová vláda záviset na tiché podpoře Strany pro svobodu kontroverzního politika Gerta Wilderse. Jeho radikální protiislámské postoje mnohým křesťanským demokratům vadí, protože podle nich ohrožují svobodu vyznání.

Liberálové a křesťanští demokraté začali 9. srpna jednání o vytvoření menšinové vlády s protiimigrantskou Stranou pro svobodu (PVV). Nedlouho poté se však v řadách křesťanských demokratů zvedla vlna nevole kvůli názorům šéfa PVV Gerta Wilderse, které prý ohrožují svobodu vyznání.

Dnešní jednání CDA však skončila dohodou, že strana do menšinové vlády i s podporou PVV půjde. „Jsem velmi rád, že jsme se dokázali dohodnout,“ uvedl pro nizozemskou televizi Dutch TV šéf strany Maxime Verhagen.

Nizozemsko je bez vlády už od konce února, kdy se zhroutila koalice kvůli sporům o případné prodloužení nizozemské vojenské mise v Afghánistánu. CDA chtěla v Afghánistánu ponechat menší kontingent vojáků ještě rok po srpnu 2010. Proti tomu místopředseda vlády a šéf Strany práce Wouter Bos prosazoval, aby afghánská mise skončila nejpozději do konce roku 2010, jak strana slíbila voličům. Byl to již čtvrtý pád vlády Jana Petera Balkenendeho Balkenendeho v průběhu osmi let.