Hawking: Vesmír ke svému vzniku Boha nepotřeboval

Londýn - Vesmír vznikl podle britského fyzika a matematika Stephena Hawkinga sám od sebe, aniž by k tomu potřeboval Boha. Renomovaný vědec to tvrdí ve své nové knize, jejíž úryvky zveřejnil britský tisk. Hawking v ní uvádí, že velký třesk i existence lidstva jsou důsledkem nevyhnutelného působení fyzikálních zákonů. Dosud přitom tvrdil, že víra ve Stvořitele nemusí být v rozporu s vědou.

„Není potřeba odvolávat se na Boha, aby uvedl věci do pohybu,“ píše Hawking v knize, jejímž spoluautorem je americký fyzik Leonard Mlodinow. „Díky fyzikálním zákonům, jako je gravitace, je vesmír schopný vzniknout sám od sebe.“ Hawking v knize zmiňuje také například objev planety o velikosti Země obíhající okolo hvězdy podobné Slunci. Podle proslulého vědce ubírá existence planety podobné Zemi na věrohodnosti teorii, že Země byla stvořena výhradně pro lidstvo.

Osmašedesátiletý Hawking skloubil ve svých dílech dva základní pilíře moderní fyziky - Einsteinovu teorii relativity a kvantovou fyziku. Je uznávaný nejen jako vědec, ale i pro svoji schopnost přiblížit složité teorie moderní fyziky běžným čtenářům. Jeho nejznámějším dílem je Stručná historie času z roku 1988. Loni odstoupil z funkce emeritního profesora matematiky na Cambridgeské univerzitě, teoretické fyzice se ale věnuje i nadále. Nedávno na sebe upozornil odvážnými výroky o krvelačnosti možných mimozemských civilizací.

Vydáno pod