Na slovenských školách platí vlastenecký zákon, ale moc se nedodržuje

Bratislava – Trochu jinak než v předchozích letech začal slovenským žákům nový školní rok. Poprvé totiž usedají do lavic v době účinnosti novely zákona o státních symbolech. Ta mimo jiné školám nařizuje hrát dvakrát ročně žákům národní hymnu a vybavit třídy státními symboly. V řadě tříd se tak ale nestalo. Úřady prý nicméně budou benevolentní a nedodržování novely se zatím trestat nebude.

Jak uvedl zpravodaj ČT Ladislav Kerekeš, spousta škol z technických důvodů nemohla nařízení vyhovět. Důvodem jsou třeba finanční problémy nebo čistě sám fakt, že tabule ve třídách jsou příliš veliké a zákonem nařízené státní vlajky se vedle nich prostě nevejdou. Upustilo se také od jednoho z návrhů, že si žáci státní symboly vyrobí na hodinách výtvarné výchovy.

Školy musejí podle novely vlasteneckého zákona vybavit třídy grafickým zobrazením slovenské vlajky, textem hymny a preambulí ústavy. V budově každého vzdělávacího zařízení pak musí být na vhodném místě vystavena také skutečná slovenská vlajka, ne jen zobrazení, jak tomu bude ve třídách. Vedle vlajky bude vyvěšen také text hymny a preambule ústavy. Slovenská hymna se bude ze škol ozývat vždy na začátku a na konci školního roku.

Telefonát Ladislava Kerekeše (zdroj: ČT24)

Zákon byl schválen za levicové vlády Roberta Fica, která si od toho slibovala posílení slovenského vlastenectví. Hlasovala pro něj i tehdejší opozice, i když zástupci současné středopravé vlády Ivety Radičové proti němu v minulosti vystupovali. Nová vláda ale zákon zatím nezrušila s tím, že se chce vyvarovat chyb v unáhlené novele. Jiné to je s kontroverzní sochou knížete Svatopluka na Bratislavském hradě, která je rovněž dílem Ficovy vlády. Ta vyvolala bouřlivé polemiky a uvažuje se o tom, že se z nádvoří hradu přemístí na jiné, méně nápadné místo.