Earl se blíží, stav ohrožení už ve třech státech

Miami (USA) - Tři státy na východním pobřeží USA vyhlásily stav ohrožení kvůli hurikánu Earl, který se blíží k americké pevnině. V Severní Karolíně byla nařízena evakuace 35 tisíc lidí na ostrovech při pobřeží. Střed hurikánu, který přináší vichr o rychlosti 220 kilometrů v hodině, sice podle amerického Národního střediska pro hurikány (NHC) patrně pobřeží mine, silný vítr, přívalové deště a vlnobití by ale přesto mohly způsobit velké škody.

Stav ohrožení byl vyhlášen v Severní Karolíně, Virginii a Marylandu, kolem jejichž pobřeží by se Earl měl přehnat v pátek. Meteorologové ale vyzvali k ostražitosti i pobřežní oblasti států Delaware, New Jersey, Connecticut a Massachusetts. Nelze vyloučit, že hurikán postihne o víkendu i město New York.

Earl se dnes odpoledne našeho času pohyboval necelých 500 kilometrů jižně od mysu Hatteras v Severní Karolíně. Hurikán, jehož síla dosahuje čtvrté kategorie na pětistupňové Saffirově-Simpsonově škále, postupoval rychlostí 30 kilometrů v hodině k severu. NHC očekává, že se během nadcházejících hodin stočí k severovýchodu a bude pokračovat podél linie amerického pobřeží.

Meteorologové varují, že jakékoli vychýlení bouře k západu proti předpokládanému směru pohybu může znamenat, že Earl na americké pobřeží udeří plnou silou. Bouře však bude nebezpečná i v případě, že její oko na břeh nezasáhne. Podle meteorologů je totiž tak rozsáhlá, že vítr o síle hurikánu, tedy nejméně 120 kilometrů v hodině, dosahuje 150 kilometrů od středu bouře. Podle NHC přinese Earl na americké pobřeží velké a ničivé vlnobití. Kromě toho se v Severní Karolíně očekává až 150 milimetrů úhrnných srážek.

U východoamerického pobřeží nebyla zaznamenána tak silná bouře od hurikánu Bob v roce 1991. Earl je druhým silným hurikánem letošní atlantické sezony. Za ním postupuje k severu také tropická bouře Fiona, která o víkendu zřejmě zasáhne Bermudy. Nad Atlantikem se rovněž vytvořila nová tropická bouře Gaston, která zřejmě o víkendu zesílí na hurikán.