Veletrh spotřební elektroniky IFA - třetí rozměr, kam se podíváte

Berlín – Výstaviště v Berlíně jen hýří elektronikou. Koná se tu totiž jubilejní padesátý ročník veletrhu spotřební elektroniky IFA. Německá kancléřka Angela Merkelová veletrh navštívila už ve čtvrtek. Veřejnost se dočká dnes. Novinky na sebe nenechaly dlouho čekat, objevily se už během novinářských dnů. Například Samsung oficiálně ukázal tablet, který by měl konkurovat iPadu. Výrobci televizí zase předvedli, jak budou vypadat naše obýváky v blízké době.

Internet v televizi? Žádný problém

Třetí rozměr obrazu jede. Diskutovalo se o něm už na lednovém veletrhu CES v Las Vegas. Stejně tak tomu je i na berlínském IFA, kde své novinky představuje přes 1 400 firem z celého světa. Na třetí rozměr totiž sází většina velkých výrobců televizí.

Reportáž Jana Beránka (zdroj: ČT24)

Rainer Hecker ze Society for Entertainment and Communications Electronics

„Televize jsou hlavním tahounem růstu trhu spotřební elektroniky. Na veletrhu můžeme vidět nové typy - obrazovky s vysokým rozlišením, 3D televize anebo první modely s připojením k internetu.“

Současný boom 3D kamer výrobcům dost pomáhá. Přispívají však i filmy, jako je Avatar. Zájem zvyšují však i sportovní přenosy přenášené ve třech rozměrech. Výrobci tak chtějí letos na americkém trhu prodat přes tři miliony nových 3D televizí. Do televizí se však nově stěhuje i internet. Ten by měl podle výrobců zase vrátit televizi do centra domácností. „Pomocí dálkového ovládání teď můžeme na televizi surfovat stejně jako na počítači,“ tvrdí koordinátor Digital Video Broadcasting Michael Albrecht.

Vydáno pod