Earl slábne, stále ale představuje nebezpečí

Miami - Hurikán Earl dnes nad Atlantským oceánem zeslábl na úroveň druhé kategorie Saffirovy-Simpsonovy pětistupňové škály. Východní pobřeží USA by podle amerického Národního střediska pro hurikány (NHC) plnou silou zasáhnout neměl, pobřežní státy by ale mohly ohrozit vichřice s přívalovými dešti a vlnobitím, které přináší. Dnes nad ránem našeho času se nacházel asi 200 kilometrů severozápadně od pobřeží Severní Karolíny.

Státy Severní Karolína, Virginie a Maryland kvůli hurikánu vyhlásily stav ohrožení. Earl je i přes oslabení nadále považován za nebezpečný. Meteorologové vyzvali k ostražitosti i pobřežní oblasti států Delaware, New Jersey, Connecticut a Massachusetts. Nelze vyloučit, že Earl postihne o víkendu i město New York. Hurikán, jehož větry dosahují rychlosti až 177 kilometrů v hodině, se pohybuje rychlostí 29 kilometrů za hodinu podél východního pobřeží USA na sever do oblasti Nové Anglie a Kanady.

Za Earlem postupuje k severu také tropická bouře Fiona, která o víkendu zřejmě zasáhne Bermudy. Její přeměna na hurikán se neočekává. Nad Atlantikem se rovněž vytvořila nová tropická deprese Gaston, která pomalu postupuje k Malým Antilám. Podle posledních předpovědí NHC by k nim mohla dorazit až v polovině příštího týdne. Její větry nyní dosahují rychlosti 63 kilometrů v hodině, zatím proto nepředstavuje nebezpečí.

Američany sice čeká díky nadcházejícímu pondělnímu svátku prodloužený víkend, část z nich ho ale raději nebude trávit u moře, jak původně zamýšleli. I kdyby Earl neměl podle předpovědí zasáhnout východní pobřeží USA plnou silou, vichřice, přívalové deště a vlnobití, které s sebou přinese, potenciální hrozbu představují. Americké úřady odhadují, že průvodní jevy hurikánu může během následujících dvou dnů pocítit až 26 milionů obyvatel přímořských oblastí od Severní Karolíny až po Maine při hranicích s Kanadou.

Hurikán Earl
Zdroj: ČT24
Vydáno pod