Mexická armáda zabila 27 členů drogového gangu

Monterrey (Mexiko) - Na severovýchodě Mexika vojáci zabili 27 údajných členů drogového gangu Zetas. Žádný z vojáků nebyl zabit ani vážně raněn. Mexický prezident Felipe Calderón jen několik hodin předtím v projevu o stavu země vyzval k větší podpoře své války proti drogovým kartelům. Akce podle něj zatlačila narkomafii do defenzivy. Přiznal, že násilí spojené s gangy pašeráků drog zesílilo, podle něj je to ale částečně důsledek jejich zoufalství nad zatčením nebo fyzickou likvidací některých jejich šéfů.

Ke střetu došlo poté, co si vojenská hlídka ve městě Ciudad Mier všimla skupiny ozbrojenců na jednom ranči. Ti po vojácích následně začali střílet. Vojáci palbu opětovali a na ranč zaútočili. Během akce byli osvobozeni tři lidé, které gang zřejmě unesl, a zabaveno 20 automobilů a několik zbraní s municí.

Felipe Calderón:

„Je třeba pochopit, že společným nepřítelem všech Mexičanů jsou zločinci, nikoli úřady, které proti nim bojují. Proto stále říkám, že to nemůže být pouze boj vedený prezidentem, ale musí jít o součást státní politiky, která najde odezvu v práci všech tří větví státní moci, médií i celé společnosti.“

Mexičtí vojáci zabili 27 členů gangu Zetas (zdroj: ČT24)

Calderón po nástupu do úřadu v roce 2006 povolal na pomoc policii v boji proti drogám 50 tisíc vojáků. Násilí spojené s drogami si od té doby vyžádalo 28 tisíc životů.