Palestinští radikálové oznámili nové koordinované útoky proti Izraeli

Gaza - Nové útoky proti židovskému státu a sebevražedné atentáty - to je čerstvá hrozba palestinských militantních skupin. Reagovaly tak na obnovení přímých mírových rozhovorů mezi Izraelci a Palestinci. Mluvčí vojenského křídla Hamasu oznámil, že 13 radikálních uskupení se rozhodlo spojit síly a rozpoutat vůči Izraeli koordinovanou vlnu násilností. Tento týden zaútočili ozbrojenci Hamasu už dvakrát na židovské osady na západním břehu Jordánu; výsledkem jsou čtyři oběti.

Třináct palestinských ozbrojených skupin se dohodlo na mechanismu koordinace svých akcí proti Izraeli, oznámil ve čtvrtek Abú Ubajdá, mluvčí oddílů Kásam, které jsou ozbrojenou složkou radikálního palestinského hnutí Hamas a jedním z účastníků dohody. Koordinační schůzky se zúčastnily například Lidová fronta pro osvobození Palestiny, Demokratická fronta pro osvobození Palestiny nebo Islámský džihád.

Hamas odmítá přímé izraelsko-palestinské mírové rozhovory, které byly ve čtvrtek ve Washingtonu obnoveny po téměř dvou letech. Izraelský premiér Benjamin Netanjahu a předseda palestinské samosprávy Mahmúd Abbás se zde dohodli, že druhé kolo jejich jednání bude 14. a 15. září, poté má rokování pokračovat každé dva týdny. Netanjahu podle izraelských médií hledá pro možnou mírovou dohodu s Palestinci širokou základnu ve veřejnosti. Proto prý nevylučuje vypsání referenda k této otázce. Netanjahu se dnes vrací z Washingtonu domů.

Hamas hrozí protiizraelskými útoky (zdroj: ČT24)

„Naprosto odmítáme účast zástupců palestinské samosprávy z Ramalláhu na zbytečných jednáních, která jen zastírají sionistickou agresi vůči našemu lidu. Nenecháme tyto rozhovory nerušeně pokračovat. Naše hnutí odporu chystá hlasitou odpověď na tato jednání o prodeji naší půdy,“ prohlásil na tiskové konferenci v Gaze Abú Ubajdá, mluvčí oddílů Kásam, které jsou ozbrojenou složkou radikálního palestinského hnutí Hamas a jedním z účastníků dohody.

Ubajdá jménem všech třinácti skupin slíbil, že „sionistickému nepříteli budou zasazovány rány všude a pořád“, a na otázku, zda připadá v úvahu i ostřelování Tel Avivu raketami z Gazy, odpověděl, že všechny možnosti jsou otevřeny. Stejně se vyjádřil i k možným sebevražedným bombovým atentátníkům. Zároveň vyzval palestinskou samosprávu, aby přestala zatýkat stoupence Hamasu na západním břehu Jordánu, který samospráva ovládá.

Hamas je s palestinskou samosprávou v ostrém sporu, především jí vytýká údajnou smířlivost vůči Izraeli.

V Íránu podpořily Palestince masové demonstrace

V Teheránu a v řadě dalších íránských měst se dnes shromáždily desetitisíce lidí k manifestacím u příležitosti Dne Jeruzaléma, organizovaným režimem na podporu Palestinců. Provolávají nepřátelská hesla na adresu Izraele a USA. Íránská státní televize přinesla z různých měst záběry početných davů demonstrantů, kteří volají „Smrt Izraeli!“ a „Smrt Americe“, nesou transparenty hlásající „Al-Kuds (Jeruzalém) patří nám“, nebo mávají palestinskými vlajkami.

Den Jeruzaléma se v Íránu slaví každoročně poslední pátek postního měsíce ramadánu. Loni opozice využila tohoto data k zorganizování paralelní demonstrace v Teheránu proti kontroverznímu znovuzvolení prezidenta Mahmúda Ahmadínežáda. Letos naproti tomu nevyzvala své stoupence k projevení jejich nesouhlasu, aby nevyvolala novou vlnu represí.