Zavalený horník nebude u porodu dcery, pochová si ji nejdřív za 2 měsíce

Copiapó - V dole na měď a zlato na severu Chile u města Copiapó pokračují práce na vysvobození 33 zavalených horníků. Jedním z nich je i Ariel Ticona. Jeho žena Elisabeth je těhotná, čeká holčičku. Nastávající otec bude u porodu chybět, dceru si pochová nejdřív za 2 měsíce, s rodinou bude ale spíš až na Vánoce.

Elisabeth teď tráví skoro všechen čas nad dvěma obrázky. Jedním z nich je ultrazvuk, na kterém je její ještě nenarozená dcera. Na druhém je pak otec holčičky Ariel, který je zavalený v dole 700 metrů pod zemí.

Holčička se má narodit už za dva týdny, bude se jmenovat Karolína. Otec ale bude u porodu zcela jistě chybět. „Chceme podrobně nahrávat porod a každý den na video, aby si ho mohl prohlédnout,“ plánuje proto Elisabeth.

Reportáž Jana Moláčka (zdroj: ČT24)

Na zavaleného horníka praskla nevěra 

Ariel je jedním z 33 chilských horníků uvězněných pod zemí. Jejich příběhy teď hltá celá země. Ne všechny muže ale čekají po návratu jen samé příjemné věci. Třeba Yonni Barrios bude muset své ženě vysvětlit milenku, o které se dozvěděla, až když se obě sešly na místě záchranných prací. 

Trosečníci zřejmě netuší, že se z nich stávají mediální hvězdy. Pod zemí jsou už měsíc. Záchranáři už začali hloubit vrt, kudy chtějí muže vytáhnout ven. Vrtná souprava sice ve 40metrové hloubce narazila na nestabilní podloží, ale s tím se počítalo. Muži v podzemí jsou v dobré formě, a dokonce se jim poprvé podařilo dodat teplé jídlo. 

Veškerou komunikaci s nimi střeží psychologové, čtou i vzkazy od jejich blízkých. Kromě životních nezbytností proudí zásobovacím otvorem do podzemí pestrá škála balíčků. Například růžence požehnané papežem nebo videozáznamy fotbalových utkání. Záchranáři ale zatím odmítají vyhovět požadavkům na cigarety a hlt alkoholu. Výjimku možná udělají na chilský státní svátek 18. září.