Krize v Dagestánu: Ministr utrpěl zranění při atentátu

Moskva – Pozornost světových médií se po čase opět obrátila do nejjižnější autonomní ruské republiky – Dagestánu. Dlouholeté ohnisko konfliktu mezi tamními muslimskými radikály a ruskými složkami dnes vyústilo v další nepříjemný incident, kdy byl na dagestánského ministra pro národnostní politiku Bekmurzu Bekmurzajeva spáchán atentát. Podle tamních médií člen vlády pokus přežil, zahynul nicméně jeho osobní řidič a vážné zranění utrpěl člen ministrovy ochranky.

Bekmurzajev ráno nastoupil do svého služebního vozu, který po 20 metrech jízdy explodoval. K útoku se zatím žádná organizace nepřihlásila, policie po pachatelích pátrá. Bekmurzajev je v posledních letech už třetím dagestánským ministrem zodpovědným za národnostní politiku republiky, který se stal terčem atentátu. Dva předchozí útoky skončily tragicky - v květnu 2005 při pumovém útoku zahynul ministr Zagir Archunov, v srpnu 2003 zemřel ministr Magomed-Salich Gusajev, když neznámý útočník vhodil na střechu jeho automobilu granát.

Dagestán je v posledních měsících hlavním centrem odporu radikálních muslimských seskupení proti ruským vládním a silovým strukturám na severním Kavkazu. Počet policistů a vyšetřovatelů, kteří v republice zahynuli při útoku muslimských extremistů, se od počátku roku ve srovnání se stejným loňským obdobím zdvojnásobil.

Mapa Kavkazu
Zdroj: ČT24/Markéta Sandanusová