Vražedné útoky i následky povodní přivádějí Pákistánce k beznaději

Kvéta (Pákistán) - Počet obětí pátečních útoků v Kvétě na jihozápadě Pákistánu stoupl na 65, dalších 200 navíc utrpělo zranění. K násilí proti šíitským muslimům se přihlásil místní Tálibán. Náboženské konflikty nadále zabíjejí desítky lidí i přesto, že se země vzpamatovává z nejhorších povodní v historii. Postihly 18 milionů lidí a zdevastovaly infrastrukturu v zemi, tálibánské radikály však nezastavily.

Násilí příslušníků hnutí se v posledních dnech naopak stupňuje. V Kvétě na západě země odpálil atentátník bombu při pátečních modlitbách. Smrtí dalších lidí skončil také průvod muslimských šíitů v Láhauru. O život přišlo několik desítek lidí, zranění se počítají na stovky. Pákistánce z mnoha oblastí postižených velkou vodou však kromě obav o svůj život zaměstnává i starost o majetek. Na mnoha místech zůstaly z rodinných domů pouze trosky a dříve obdělávaná pole, kde se pěstovala kukuřice nebo cukrová řepa, se změnila na bahenní lázeň.

„Bylo tady kolem sto padesáti domů, ale voda všechny smetla. Pryč je i místní škola. Měli jsme tady hektary polí, ale jsou taky zničená. Takové množství vody nikdo neviděl za poslední 300 let,“ řekl Murad Ali, obyvatel vesnice Munda. I odtud musela většina lidí odejít ze svých domovů a usídlit se v provizorních táborech. Přežití osob s infekčními nemocemi závisí na humanitární pomoci, která však zatím není zajištěná v dostatečné míře.

Pákistán prochází jedním z nejvíce krizových obdobím (zdroj: ČT24)

V nejpostiženější provincii Sindh nepřetržitě zasahuje mobilní nemocnice Lékařů bez hranic. Podle nich se zdravotní stav uprchlíků v příštích týdnech ještě zhorší. Nemají dostatek jídla, chybí léky i hlavně pitná voda. Vše dohromady vytváří podmínky pro rychlé šíření cholery. „Přibývá akutních průjmových onemocnění, které se snažíme léčit. Zvyšuje se ale i počet případů podvýživy,“ dodala zdravotní sestra Petra Frankhuizen.