Sarkozyho politika vyhnala lidi do ulic

Paříž - Odbory a organizace na ochranu lidských práv dnes na mnoha místech ve Francii protestovaly proti romským repatriacím, tedy vyhoštění zpět do země původu. Má se týkat lidí, kterým vypršela povolení k pobytu. Své demonstrace lidé spojili také s nesouhlasem vůči chystané důchodové reformě. Prezident Nicolas Sarkozy čelí protestům proti novým bezpečnostním opatřením, která zahrnují repatriace tisíců Romů do východní Evropy, nejen po celé Francii, ale i v dalších evropských městech.

Hlavní protestní pochod začal ve 14:00 na pařížském náměstí Place de la Republique. Zúčastnilo se ho na 50 tisíc lidí, mezi nimi Afričané, Arabové, Židé a hlavně samotní Francouzi. Demonstrovalo se však také ve více než 130 dalších francouzských městech nebo před francouzskými zastupitelskými úřady v řadě zemí EU. Za organizací protestů stojí kromě organizací bojujících za lidská práva a odborů i francouzské opoziční levicové a ekologické strany.

Kritici obviňují Sarkozyho z toho, že se novými kroky v oblasti bezpečnosti snaží pouze odpoutat pozornost od důchodové reformy a rozpočtových škrtů. Zároveň se podle analytiků snaží vylepšit svou rekordně nízkou popularitu před prezidentskými volbami v roce 2012. „Jsem proti této politice, proti vyhánění Romů a diskriminaci. Je to nepřijatelné a nespravedlivé,“ řekla jedna z účastnic protestního pochodu.

Reportáž Evy Hrnčířové (zdroj: ČT24)

Sarkozy chce vyřešit míru kriminality a důchodový věk

Sarkozy tvrdí, že repatriace Romů jsou nutné v rámci boje proti kriminalitě a důchodová reforma, jejímž jádrem je zvýšení věku odchodu do důchodu ze 60 na 62 let, je nezbytná pro snížení rozpočtového deficitu. V pátek prezident prohlásil, že je rozhodnut stát za svými reformami.

Největší zkouška však zřejmě čeká francouzského prezidenta v úterý, na kdy je plánována celonárodní stávka, která zasáhne školy, veřejnou dopravu i telekomunikace. Národní shromáždění, dolní komora francouzského parlamentu, totiž právě v úterý začne důchodovou reformu projednávat. Do prezidentských voleb zbývají necelé dva roky a podle průzkumů by Sarkozyho opoziční levicoví politici v tuto chvíli s přehledem porazili. Prezident čelí klesající popularitě, odklonu zahraničních investorů i vysvětlování nepopulárních kroků svých ministrů.

K plánu se připojuje Itálie, policie předala 6 nezletilých dětí sociálním úřadům

K plánu Francie vyhostit ze země občany jiných států EU, kteří nemají dostatečné příjmy ani bydlení a zatěžují sociální systém, se připojila také Itálie. Starosta metropole Říma již dříve oznámil, že hodlá nechat zbourat 200 romských osad v okolí města. Zároveň však dodal, že rodinám se skutečnou potřebou pomoci může zajistit bydlení. Italská policie dnes odvezla 6 nezletilých z romského tábora u města Castel Románo. Teď je mají v péči sociální úřady. Při jejich odebírání došlo k potyčkám s ostatními obyvateli tábora.

Římská radnice prý ve spolupráci s policií prošetřuje, jaké z táborů jsou v nejhorším stavu. „Malé a bez povolení postavené osady jsou ale nepřijatelné. Není tam žádná forma kontroly, tím pádem jsou velmi nebezpečné,“ dodal s tím, že právě proto chce nechat zlikvidovat něco okolo dvou set takových míst.