Kdo nemá 3D, jako by nebyl – poselství z veletrhu IFA

Berlín - Hlavními taháky letošního veletrhu zábavní a spotřební elektroniky IFA jsou 3D televize, čtečky elektronických knih nebo kombinace televize a internetu. Kdo nemá 3D, jako by nebyl – takový dojem v návštěvnících zanechá procházka po veletržních halách. Trojrozměrné přístroje do Berlína přivezli všichni světoví výrobci. Televize, brýle, kamery, fotoaparáty. Výzkumný institut Frauenhofer dokonce ukázal technologii, která umožní sledovat 3D obraz bez speciálních brýlí.

Nové televize ale už umí víc než jen trojrozměrný obraz. Na obrazovky se stěhují internetové stránky a služby, dosud dostupné jen na počítačích. V Česku se dají 3D televize pořídit už za zhruba třicet tisíc korun. Pomocí dálkového ovladače tak dnes můžeme na televizích i surfovat, stejně jako na počítači.


Kromě televizí se ale na výstavě poprvé objevily i čtečky elektronických knih, kterým dokonce organizátoři věnovali celý pavilon. Své místo našly i stále populárnější tablety. Přímého konkurenta pro iPad od Applu představil například Samsung.

Reportáž Jana Hreňa (zdroj: ČT24)

IFA je mezi veletrhy výjimkou, protože navzdory krizi přilákala rekordní počet vystavovatelů – skoro 1 500. Pořadatelé čekají, že mezi sebou uzavřou kontrakty až za 3 miliardy eur.