Duisburský tunel smrti se po šesti týdnech zpřístupnil dopravě

Duisburg – Po šesti týdnech se otevřel neblaze proslulý tunel na ulici Karla Lehra v Duisburgu. Právě zde zahynulo na konci července 21 účastníků technoparty Love Parade a dalších 500 utrpělo zranění při davové panice. Kapacita úzké přístupové cesty tehdy nestačila na statisícový dav, který se začal tlačit směrem do areálu festivalu. Na stejném místě nadále stojí svíčky a vzkazy pozůstalých. Ani po šesti týdnech, kdy oficiálně končí smutek za zemřelé, stále není jasné, kdo za tragédii nese odpovědnost.

Pracovníci technických služeb začali odstraňovat zbytky svíček, dopisů i fotek zemřelých osob tak, aby mohla v odpoledních hodinách začít místem projíždět auta. Tragédii bude připomínat pouze památeční deska. Obyvatelé Duisburgu se snaží alespoň částečně zbavit stínu tragického místa a vrátit město do normálního chodu. „Život jde dál, a to i přesto, že se tady stala hodně smutná událost. Musí se to tady celé dát do provozu a všechno odklidit. Je to smutné, ale my, občané města, všechno odstraníme,“ říká organizátor vzpomínkové akce Joerg Buhnert.

Kromě Němců zemřeli v tísnícím se davu i mladí lidé z Itálie, Číny, Austrálie, Španělska, Nizozemska a Bosny. V sobotu se s nimi přišly stovky lidí naposledy rozloučit do uzavřeného tunelu. Mezi nimi byli i pozůstalí a účastníci technoparty, kteří přežili. Obyvatelé Duisburgu chtějí vědět, proč k takové katastrofě muselo dojít. Někteří si myslí, že tunel by měl zůstat uzavřený tak dlouho, dokud se příčiny nevyšetří a obviňují policii. Ta to ale odmítá. Podle ministra vnitra spolkové země Severní Porýní-Vestfálsko Ralpha Jägera udělali policisté vzhledem k nastalému chaosu maximum.

Město ukončilo oficiální smutek za oběti (zdroj: ČT24)

Lidé chtějí odchod primátora

Podle vyšetřovatelů nese hlavní vinu za tragédii město Duisburg. Podcenilo bezpečnostní opatření a připravilo se pouze na čtvrt milionu návštěvníků. A to i přesto, že organizátoři počítali s milionem účastníků. Primátor ale veškerou odpovědnost odmítá a výzvy k odstoupení ignoruje. Opozice kvůli tomu primátora města opakovaně vyzvala k demisi a tento požadavek podepsaly i tisíce Duisburčanů v petici. Politik vládní CDU ale odejít odmítá. Městská rada má v příštích týdnech o jeho odvolání jednat, podle německých médií hlasování pravděpodobně ustojí.

Druhou osobou na pranýři je pořadatel, majitel řetězce fitness studií Rainer Schaller, který ale hlavní vinu připisuje postupu policie. Na počátku září dokonce zveřejnil záběry z bezpečnostních kamer, které mají jeho tvrzení dokazovat. Zemské ministerstvo vnitra policisty hájí a expertiza, kterou si nechalo vypracovat, shledává spolu s městem odpovědným i organizátora. Dosavadní stav vyšetřování této tragédie tak asi nejtrefněji glosoval deník Die Welt ve svém sobotním vydání titulkem „Já jsem to nebyl“.