Baskická separatistická ETA vyhlásila potřetí příměří

Madrid - Španělská separatistická organizace ETA podle britské stanice BBC vyhlásila příměří. Podle dnešní zprávy BBC není jasné, zda půjde o příměří trvalého či jen dočasného charakteru a zda začnou mírové rozhovory. Madrid je opatrný, prozatím odmítl prohlášení oficiálně komentovat. Jde již o třetí příměří, které ETA vyhlásila, naposledy tak učinila v roce 2006.

ETA (Baskicko a jeho svoboda) své rozhodnutí oznámila prostřednictvím videozáznamu, který předala BBC a na němž jsou vidět tři maskovaní muži. Skupina oznámila, že nepovede ozbrojené akce v rámci své kampaně za nezávislost Baskicka. BBC upřesnila, že ETA se takto rozhodla již před několika měsíci, prý aby „umožnila demokratický proces“.

Složení zbraní ale nemá v žádném případě znamenat konec úsilí o samostatnost Baskicka. „Baskové musejí pokračovat v boji, každý ze své pozice, aby se nám podařilo strhnout bariéru odmítání, která nám stojí v cestě za svobodou,“ říká maskovaný mluvčí ETA na videu zaslaném BBC.

Reportáž Pavla Šimka (zdroj: ČT24)

Z prohlášení ETA: „Před několika měsíci se ETA rozhodla, že upustí od ozbrojených akcí. Chceme vyzvat baskické politiky i sociální a odborové aktivisty, aby se chovali zodpovědně. Je potřeba, abychom demokratickým způsobem dali zaznít hlasu našeho lidu.“

Madrid je zatím zaujímá opatrný postoj, vedený zřejmě dřívějšími zkušenostmi. „Neznamená to složení zbraní ani konec násilí - není to dostatečné,“ řekl španělskému deníku El País nejmenovaný zdroj z vlády. Ministr vnitra Alfredo Pérez Rubalcaba je podle listu v kontaktu s baskickou regionální vládou a politickými stranami, aby prohlášení ETA vyhodnotil.

Organizaci považuje za teroristickou nejen Madrid, ale také Evropská unie a Spojené státy. Španělská separatistická organizace Baskicko a jeho svoboda (Euzkadi ta Askatasuna, ETA) vede již půl století ozbrojený boj za nezávislý stát Basků. Při atentátech baskických separatistů zahynulo přes 830 lidí, z toho 25 dětí, tisíce byly zraněny a desítky uneseny.

V roce 2006 vyhlásila ETA příměří, ale úsilí o mírové rozhovory tehdy ztroskotalo a ETA znovu začala zabíjet. V posledních letech je ETA oslabena zatčením svých četných vůdců ve Španělsku i ve Francii.