Po zemětřesení se na Nový Zéland valí bouřky a následné otřesy

Wellington - Silné následné otřesy a vítr o síle vichřice dnes trápí druhé největší novozélandské město Christchurch, kde začaly odklízecí práce poté, co ho v noci na sobotu zasáhlo nejsilnější zemětřesení za posledních 80 let. Tření Pacifické a Indo-australské tektonické desky způsobilo chvění o síle 7,1 stupně. I přes rekordní záchvěvy však nejsou z ostrova hlášeny žádné oběti. Město se přesto připravuje na další pohromu. Silná bouře má jižní ostrov zasáhnout v noci na pondělí.

Otřesy zasáhly Christchurch a rozsáhlé okolí v sobotu časně ráno. Zemětřesením popraskaly silnice, popadaly sloupy elektrického vedení, narušilo se vodovodní a odpadní potrubí a poškozeno bylo asi 500 domů. Naštěstí nikdo nezahynul a nemocnice hlásí jen několik zraněných osob, z toho dvě těžce. Premiér John Key to označil za zázrak.

Následné otřesy, z nichž nejsilnější dosáhl síly 5,1 stupně, dál uvolňují cihly a kusy fasád poškozených domů. Podle civilní obrany mohou trvat až několik týdnů. Meteorologové zároveň varují, že silný vítr doprovázející blížící se bouři může dosáhnout až rychlosti 130 kilometrů v hodině, což by dál ohrozilo narušené budovy. Očekává se také silný déšť, který může způsobit záplavy a problémy na infrastruktuře, varovala civilní ochrana.

300 lidí je stále v evakuačních střediscích

Téměř 300 lidí, kteří museli kvůli zemětřesení opustit své domy, stále zůstává v evakuačních střediscích a asi 1 000 osob dostává jídlo od humanitárních skupin. Elektřina byla obnovena v 90 procentech zasažené oblasti a dodávka vody v 80 procentech, ale zatím ji stále není bezpečné pít kvůli kontaminaci z popraskaného odpadního potrubí.

První odhady uvádějí, že otřesy napáchaly škody asi za dvě miliardy novozélandských dolarů (zhruba 27,6 miliardy korun). Stav nouze v celé oblasti zatím zůstává v platnosti, ale noční zákaz vycházení v těžce poškozené obchodní čtvrti už byl zrušen. „Máme před sebou několik hodně těžkých dnů a já nejsem příliš optimistický,“ řekl starosta Christchurch Bob Parker místní televizní stanici. „Byl bych rád, kdyby se centrum otevřelo pro podnikání už zítra, ale při pohledu na některé budovy to nevypadá moc pravděpodobně,“ dodal.

Škody po otřesech půdy ve městě Christchurch
Zdroj: ČTK/AP/David Wethey