Schwarzenberg vysvětluje v Paříži postoje k repatriaci Romů

Paříž – Český ministr zahraničí Karel Schwarzenberg dnes v Paříži na schůzce s poradcem prezidenta Nicolase Sarkozyho otevřel téma vystěhování Romů. Ilegální imigrace je také předmětem schůzky zástupců západních zemí, která se dnes konala v Paříži. Rumunsko, Bulharsko ani Česko francouzský prezident Nicolas Sarkozy na jednání nepozval. Proti repatriaci, k níž došlo v minulých týdnech ve Francii, dnes protestovaly v Bukurešti desítky Romů.

Český ministr zahraničí Karel Schwarzenberg dnes Paříži vysvětloval své postoje k romské problematice a k repatriaci Romů z Francie na Balkán. Sešel se s poradcem prezidenta Nicolase Sarkozyho pro zahraniční politiku Jeanem-Davidem Levittem a svým francouzským protějškem Bernardem Kouchnerem.

Český ministr zahraničí dnes v Paříži prohlásil, že byla chyba, že Sarkozy ke schůzce západních zemí o imigraci nepozval ani Rumunsko s Bulharskem, ani Česko. Kouchner Schwarzenbergovi ohledně pozvánek k jednání o imigraci řekl, že o nich rozhodovala francouzská ministerstva pro přistěhovalectví a vnitra, která i akci organizují.

Schwarzenberg dodal, že romská otázka je pro něho citlivá i proto, že vyrůstal nedaleko tábora v Letech u Písku, kde za války zahynulo 372 Romů. Schwarzenberg nedávno řekl, že mu repatriace Romů z Francie do země původu zavánějí rasismem.

Dalším tématem rozhovorů byla i jaderná eletrárna Temelín - Francie má zájem podílet se na jeho dostavbě. Šéf francouzské diplomacie zároveň Schwarzenberga ujistil, že Prahu v jejím úsilí o zrušení víz s Kanadou podpoří.

V Bukurešti se demonstrovalo proti repatriacím

Proti repatriaci dnes demonstrovaly před francouzským velvyslanectvím v Bukurešti a v makedonské Skopji desítky Romů. Účastníci manifestace požadovali po rumunské vládě, aby učinila více v boji proti diskriminaci a chudobě této menšiny. „Osoby romské národnosti, jako jsem já, jsou ve Francii diskriminovány. Používají proti nim stereotypy a bohužel tento trend v Evropě sílí,“ řekl na manifestaci student politologie z jihorumunského města Craiova Alin Banu.

O Romech se na schůzce o imigraci nemluvilo

V Paříži se dnes také kvůli ilegální imigraci uskutečnila schůzka západních mocností. Média schůzce říkala antiromský summit, ten se ale nekonal. Ráno své kolegy v Paříži kolegy vítal jen francouzský ministr pro imigraci Eric Besson. Zorganizoval pro ně seminář a spojení schůzky s romskou otázkou zcela vyloučil. Pozvánku dostaly čtyři velké evropské země a Kanada. Řada zemí EU na schůzku pozvání nedostala - včetně Rumunska a Bulharska.

Od začátku letošního roku Francie vrátila do jejich vlasti přes 8300 Romů, kteří neměli povolení k pobytu. Paříž odmítá kritiku, že repatriuje především romské občany Bulharska a Rumunska. Brání se, že vystěhovává především občany, kteří jsou ve Francii ilegálně, neboť jim vypršelo povolení k pobytu. Vystěhováním se prý navíc vláda snaží bojovat proti kriminalitě.